Skattesvikt: Regjeringen varsler i dag at den kompenserer for inntekter Trondheim kommune går glipp av i år. Her regjeringens to lokale frontfigurer Yngve Brox (H, til venstre) og Elin Marie Andreassen (Frp). I midten er støttepartiet Venstre representert ved Jon Gunnes. Foto: VEGARD EGGEN

Pengene er ment å kompensere for en svikt i de frie inntektene som i Trondheim i år anslås til å bli mellom 40 og 50 millioner kroner netto. I fjor var svikten i skatteinntektene isolert sett 147 millioner. I år kan svikten bli 85 millioner.

Ingen automatikk

Det er regjeringspartienes to lokale frontfigurer, kommunalrådene Elin Marie Andreassen (Frp) og Yngve Brox (H) som sprekker gladnyheten. For det er ingen automatikk i at kommunenes inntektssvikt blir dekket inn av staten. Men i valgåret 2015 skjer det altså. 30 millioner hevdes å være det beløpet staten selv antok at Trondheims inntekter ville svikte med.

– For Trondheim kommune er 30 millioner kroner et betydelig beløp, sier Brox. Staten har kalkulert med en samlet svikt i kommunens skatteinntekter på ca. 1,6 milliarder kroner. Om lag 300 millioner har kommunene spart etter et lønnsoppgjør som ikke ble så dyrt som man hadde fryktet.

– Etter lønnsoppgjøret er svikten summert til 1,3 milliarder. Trondheim får 30 millioner av dette. Det viser at staten er villig til å satse i en periode preget av nedgang. Det er ønske om å sikre kommunene en stabil økonomisk utvikling, sier Brox.

Oljeprisen

Både Andreassen og Brox peker på den sterkt reduserte oljeprisen som hovedforklaring på at norsk økonomi er i ferd med å kjølne ganske kraftig.

– Det er med andre ord ikke de omtalte og sterkt kritiserte skattekuttene fra den blåblå regjeringen som har påvirket kommuneøkonomien. Skattelettelsene har ikke påvirket med en eneste krone. Forklaringen er oljeprisen, og den vedtas som kjent ikke av regjeringen.

Lekkasje

Det er ikke overraskende at regjeringen kommer med mer penger til kommunene. Finansministeren selv, Siv Jensen, sa følgende på Fremskrittspartiets landsmøte nylig, gjengitt i Kommunal Rapport:

– Regjeringen oppdaterer nå de faktiske tallene for kommunenes økonomi. Jeg kan jo hinte om at det kommer mer penger til kommunene i revidert.

I tillegg til Trondheim kommune, får Sør-Trøndelag fylkeskommune elleve millioner. Av de større sørtrønderske kommunene får Melhus 2,475 mill., Malvik 2,129 mill., Orkdal 1,822 mill., Skaun 1,190 mill., Oppdal 1,064 mill. og Rissa 1,033 mill.

Godt fornøyd

Sør-trønderske stortingsrepresentanter er også godt fornøyde med utfallet i revidert budsjett. Høyres kommunalpolitiske talsmann Frank Jenssen sier økningen i rammeoverføringene er viktige for å beholde og styrke tjenestetilbudet i kommunene.

Per Sandberg (Frp) slutter seg til:

– Vi sørger for at kommunene kan fortsette å gi innbyggerne gode tjenester. det betyr trygge barnehager, kunnskap i skolen og gode helse- og omsorgstjenester.

– Regjeringen lytter til kommunene, og på tross av at det ikke er vanlig å kompensere for lavere skatteinntekter, foreslår altså regjeringen en styrking av kommuneøkonomien midtveis i året, sier de to.

Dyrepoliti

Trolig vil ikke regjeringen kalle pengene kompensasjon for svikt i kommunenes skatteinntekter. Dette har sammenheng med at kommunene har fått beholde vekst i inntektene over flere år. Da blir det vanskelig å kreve kompensasjon når det kommer en svikt.

Av dagens budsjettfremlegg vil det også fremgå at det blir satt av tre millioner kroner til et treårig prøveprosjekt med dyrepoliti tilknyttet Sør-Trøndelag politidistrikt. En gruppe på tre skal arbeide med saker som angår dyrevelferd, blant disse en påtalejurist.