Tirsdag 6. september klokken 24.00 er siste frist for Akademikerne helse på vegne av Legeforeningen og arbeidsgiverforeningen Spekter å komme til enighet om legenes arbeidstid og vaktordning.

Tidlig natt til onsdag melder både Spekter og Akademikerne at det blir streik.

Forhandlingene startet mandag 5. september.

Streik fra onsdag

Om forhandlingene ikke fører frem vil 194 medlemmer bli tatt ut i streik fra onsdag 7. september. Fredag blir ytterligere 119 medlemmer tatt ut i streik, og det er først da St. Olavs Hospital kan bli rammet.

Akademikerne har varslet at 38 som er organisert i Akademikerne bli tatt ut ved sykehuset, dersom det blir streik.

Flertallet av de 38 som kan bli tatt ut ved St. Olavs Hospital er leger. Ifølge Akademikerne omfatter uttakene både leger, ingeniører, økonomer, jurister og samfunnsvitere.

Prioriterer øyeblikkelig hjelp

- Vi har en beredskapsplan ved streik. Den sikrer at vi tar hånd om pasienter som trenger øyeblikkelig hjelp, samt kreftpasienter som trenger rask behandling, sier Marit Kvikne, informasjonsdirektør ved St. Olavs Hospital.

Gikk du glipp av denne? Ny pasientjournal blir milliardoppdrag

Hun mener at streikeuttaket som er meldt ikke vil være kritisk for liv og helse ved sykehuset.

- Uttaket kan føre til at noen pasienter ikke får planlagt time til behandling, for eksempel ved poliklinikk. Pasientene som blir rammet vil få beskjed, forsikrer Kvikne.

Individuelle arbeidsplaner

Det var da arbeidsgiversiden kom med kravet om å innføre individuelle arbeidsplaner for legene, at forhandlingene brøt sammen før sommeren. Legene ønsker å beholde rullerende vaktplaner.

Akademikerne viser til at leger allerede har svært vide unntak fra arbeidstidsbestemmelsene. De ønsker ikke en situasjon hvor arbeidsgiver kan pålegge 38 strake 60-timers uker på rad.

Mandag publiserte Adresseavisen et leserinnlegg av Trude Basso, lege i spesialisering ved St. Olavs Hospital. I innlegget, som tirsdag ble heftig delt på sosiale medier, beskriver hun en arbeidshverdag hvor hun jobber 98 timer og 15 min fordelt på 11 dager i strekk.

Arbeidsuker på 60 timer

- Og det er helt greit! Vi har en kollektiv avtale om en rullerende turnus der intensive uker avveksles av mindre intensive uker, skriver hun.

Det Basso frykter kan skje, får arbeidsgiversiden det som de vil, er at arbeidsgiver kan kreve rett til å gi henne 60 timers arbeidsuker i over et halvt år i strekk.

I en kommentar til Adresseavisen dagen etter innlegget har stått på trykk, forteller Trude Basso at responsen på leserinnlegget fra kollegaer har vært svært god.

- Det er ni år siden jeg ble utdannet lege. I løpet av disse årene har jeg aldri opplevd så mye sinne og engasjement blant mine kollegaer som nå. Det er en helt spesiell stemning blant legene på sykehuset, sier hun, bare timer før forhandlingsfristen går ut

Føles feil

Ifølge Basso er reaksjonen den samme uavhengig om det er ferske eller svært erfarne leger.

- De foreslåtte endringene vil ramme alle. Også overleger kan risikere å gå lange vakter over lengre perioder hvis mange er borte. Det føles helt feil at arbeidsgiver gjør dette mot oss, sier hun.

Det som provoserer ekstra er at legene av motparten nærmest omtales som en sutregjeng, som prøver å verne om lukrative lønnsavtaler.

- Vi jobber så mye vi kan, og vi prøver å gjøre en så god jobb som mulig. Det virker som arbeidsgiver mener vi er en slags maskin, sier hun, og legger til:

- Vi vil unngå å komme i en situasjon der vi føler at vi ikke gjør en god nok jobb fordi vi er slitne.

Fast stilling

Et annet argument mot individuelle arbeidsplaner er at mange leger ikke har fast stilling.

- Det som er spesielt for legeyrket er at mange går i korte vikariat. Hvis du ikke har fast ansettelse og skal forhandle om din individuelle plan, hvor det er spørsmål om hvor mye du orker å jobbe, blir det vanskelig å sette grenser hvis det ikke eksisterer et vern i forhold til arbeidstidsbestemmelser, fordi du er i en sårbar posisjon, sier Basso.

Selv ville hun nok ikke skrevet et leserinnlegg i avisen hadde hun ikke vært fast ansatt.

- Leger i faste stillinger står mye sterkere enn de som står midlertidige stillinger, sier hun.

Provosert: - Vi jobber så mye vi kan, og vi prøver å gjøre en så god jobb som mulig. Det virker som arbeidsgiver mener vi er en slags maskin, sier lese Trude Basso. Foto: Privat
Beredskapsplan: - Streiken kan føre til at noen pasienter ikke får planlagt time til behandling, for eksempel ved poliklinikk, sier informasjonsdirektør Marit Kvikne. Foto: JOHN INGE VIKAN