Det var natt til lørdag 18. mars i år at en politipatrulje rykket ut fra politistasjonen i Trondheim. Det var kommet melding om innbrudd i et industriområde på Heimdal, og patruljen kjørte med blålys.

På Tempe endte det med et sammenstøt mellom politibilen og en mann i 20-årene like etter klokken 04.00. Mannen ble fraktet til St. Olavs Hospital med blant annet benbrudd.

Spesialenheten ble varslet

Politiet i Trøndelag sendte i etterkant av hendelsen ut en pressemelding, hvor det ble referert til en rapport om at personen hadde løpt ut i veibanen og blitt truffet. Spesialenheten for politisaker ble samme natt informert om ulykken av politiets operasjonssentral, og startet etterforskning av hendelsen.

De to polititjenestekvinnene i politibilen ble avhørt. Det ble også mannen i 20-årene samt et mannlig vitne som gikk sammen med ham.

Dette vitnet har opplyst at de hadde vært på fest og gikk mot Trondheim sentrum da de så en politibil komme kjørende med blålys. Ifølge påtaleavgjørelsen fra Spesialenheten oppfattet vitnet at mannen i 20-årene ropte noe, «før han sprang over veien og inn i politibilen». Han beskriver også at mannen traff politibilens venstre side slik at speilet på politibilen falt av. Han oppfatter det slik at mannen i 20-årene «løp ut i veien med vilje», heter det i dokumentet.

Var beruset

Dette avviser imidlertid den skadde mannen. Han var beruset og husker lite av hendelsen, men minnes likevel at han sprang over veien. Hvorfor han gjorde dette – det vet han imidlertid ikke, ifølge avgjørelsen. I tillegg til benbrudd pådro han seg knusningsskader i høyre albue samt nesebrudd. Han brakk også noen tenner i sammenstøtet med bilen, ifølge dokumentet.

Politiførstebetjenten, som Spesialenheten har etterforsket, er av den oppfatning av at mannen sprang rett inn i politibilens venstre side. Makkeren hennes har også i hovedsak forklart seg likt, skriver Spesialenheten i sin avgjørelse. Med bakgrunn i alle forklaringene i saken, legger også Spesialenheten til grunn at mannen løp ut i veibanen. De mener at mannens opptreden fremstår som upåregnelig og at tjenestekvinnen ikke kan lastes.

Spesialenheten undersøkte om hun kan ha opptrådt i strid med vegtrafikkloven, men henlegger saken som intet straffbart forhold anses bevist.