- Ofte er det foreldre som har selvdiagnostisert barna med matallergi. Det kan, for eksempel, være at foreldre sier at barnet ikke tåler melk, bare melkeprodukter, uten at de har vært til legen for å sjekke om barnet faktisk har en allergi, sier klinisk ernæringsfysiolog Marthe Bottolfs. Bottolfs er også høgskolelektor ved Høgskolen i Sørøst-Norge og har opplevd dette når hun er i skolen for å følge opp studenter som skal undervise i faget mat og helse i barneskolen.

- Kan hindre vekst

Hun mener at det er viktig at foreldre ikke selvdiagnostiserer barn, men at de drar til legen for å undersøke om barnet er allergisk for enkelte matvarer.

- Det er viktig at barn med allergi får riktig diagnose. Barn kan ha allergi mot egg, melk og korn når de er små, men kan vokse det av seg til de når skolealder. Da er det viktig at man sjekker igjen hos legen slik at man vet om barnet fortsatt er allergisk, sier Bottolfs, som understreker at det er viktig at barn som har påvist matallergi blir fulgt opp på riktig måte.

- Det er en drastisk inngripen i et barns liv å kutte ut en matvaregruppe hvis barnet faktisk ikke har en allergi. Å kutte ut enkelte matvaregrupper hos barn kan hindre veksten og gjøre at man ikke får i seg nok av enkelte næringsstoffer, sier høgskolelektoren.

Hvis barn ikke får i seg nok kalsium, som er et av næringsstoffene i melk, kan det hindre veksten og underutvikling av skjelettet. Kalsium er en av de viktigste byggesteinene til skjelettet.

- Det er viktig med en diagnose for at barn ikke skal få feil ernæring. Det kan også være stigmatiserende for barn i sosiale sammenhenger hvis man ikke kan spise det samme som de andre, sier Bottolfs.

LES OGSÅ (PLUSS): - Ofte mettet fett i glutenfrie produkter

Alternative menyer

Hos Leos lekeland i Trondheim arrangerer de flere bursdager hver dag og de opplever at det er barn i nesten hvert bursdagsselskap som trenger alternativer til menyen enten på grunn av allergi eller intoleranse.

- Det er hovedsakelig gluten, laktose og egg vi får melding om at barna er allergiske imot. Vi har alternative pølser og brød som vi kan servere i stedet. Barn med veldig alvorlige allergier har ofte med egen mat og er vant til det, sier daglig leder Ann Karin Remmen ved Leos lekeland.

Hun har vært daglig leder i 3,5 år og har merket en liten økning i antallet barn med matallergi.

- Det har blitt såpass vanlig at det er greit å tilrettelegge og ha gode rutiner for dette, sier Remmen.

- Kan gi kraftige reaksjoner

Tidligere var det mest vanlig med allergi mot egg og melk blant barn. Nå er allergi mot peanøtter like vanlig som allergi mot egg og melk, viser tall fra matallergiregisteret til Folkehelseinstituttet. Matallergiregisteret registrerer alvorlige allergiske reaksjoner på mat.

Mellom to og seks prosent av norske barn har matallergi. Mellom en og fem prosent av voksne har matallergi, viser tall fra Folkehelserapporten.

- Allergi mot nøtter og peanøtter kan gi kraftige symptomer og reaksjoner. I motsetning til allergi mot egg og melk som barn ofte vokser av seg innen de begynner på skolen, varer peanøtteallergi ofte hele livet, sier seniorforsker Ellen Namork ved Folkehelseinstituttet.

Bør allergiteste

Seniorforskeren er enig i at det er viktig at barn går til lege for å sjekke om de har en matallergi hvis foreldrene har mistanke om det.

- Det er viktig at man undersøker det slik at man ikke unødvendig utelukker matvarer fra kostholdet. Man blir usikker og redd hvis man tror man reagerer på noe uten at det er tilfelle. Det er viktig å sjekke hva man faktisk er allergisk mot og hvor mye man tåler av den aktuelle matvaren hvis man er allergisk. Det gjør at man vet hvor forsiktig man skal være. Det øker tryggheten og hverdagen blir lettere fordi man slipper å være redd for hva man spiser, sier Namork, som opplyser at det finnes gode allergitester som laboratorier kan utføre i dag.

- Man bør sjekke om man fortsatt er allergisk med jevne mellomrom. Egg og melk, for eksempel, finnes i veldig mange matvarer og da er det greit å få sjekket det. Det gjør det lettere hvis man kan spise disse matvarene og slipper å ta hensyn til det under matlaging, sier seniorforskeren.

Daglig leder Ann Karin Remmen ved Leos lekeland sier at det er barn i nesten hvert burdagsselskap som trenger alternative menyer. Foto: Jens Søraa