De jaktet på en ny maurart, men turen endte med funn av noe ganske annet for forsker Frode Ødegaard, da han og to andre var i Soknedal forrige uke.

For midt ute på myra dukket det plutselig flere humlelignede fluer rundt hodene på forskerne.

Første i Sør-Norge

- Den var veldig ivrig på oss. Vi trodde først det var en stor klegg, men da vi fikk fanget den med hendene, så vi med en gang at det var en type brems, forteller Ødegaard.

Les også: Parasittflue sprutet larver i øyet på kvinne

Forskeren fra NINA slo med en gang fast at det måtte være snakk om en elgbrems. Etter nærmere undersøkelser viste det seg å stemme.

Og funnet var ikke noe hva som helst. For etter at et funn av elgbrems ble registrert i Pasvik i 1987, har ingen rapportert inn funn av parasittfluen.

Les også: Tusenvis av nordmenn tar med seg denne hjem fra ferie

- Den har spredt seg sørover i Sverige, men ingen har meldt fra om at de har sett den her til lands. Dette er trolig det første funnet i Sør-Norge, i alle fall som vi kjenner til, forklarer Ødegaard.

Frykter at den blir vanlig

Til tross for det sjeldne funnet, frykter han synet av elgbremsen ikke blir like sjeldent i årene som kommer.

- Vi var omsvermet av fem-seks stykker. Jeg tror arten nå har blitt ganske vanlig, og at den er særlig utbredt i områder med elg, også i Trøndelag. De var veldig aktive foran ansiktet vårt flere ganger, og jeg frykter at den kan bli en pest og plage for folk som er ute i naturen, sier han.

Les også: - Den stakk hodet inn katteluka og kom nesten inn i huset

Og det er ikke uten grunn at forskeren bruker ordet frykter. For elgbremsens formeringsmåte er ikke noe hyggelig møte med insektverden, verken for elg eller mennesker.

Sprøyter larver på øyet ditt

Den omkring to centimeter store fluearten sprøyter levende larver inn i neseboret på elgen. Der fester de seg og kryper etter hvert ned i halsen på dyret.

- Der lever larvene av å spise bløtvev til de blir store. Deretter hostes de opp og blir til pupper på bakken, der de så går over til å bli fluer, forklarer Ødegaard.

Les også: Nardo skole vil bli kvitt skjeggete insekt

For mennesker er metoden om mulig enda eklere.

- Elgbremsen kan sprøyte larver på mennesker også, men da fortrinnsvis i øynene. Det har vært eksempler der folk må til lege og plukke ut larver fra øynene, ofte flere titalls, sier forskeren.

Forsker Frode Ødegaard tror elgbremsen er i full gang med å spre seg til store deler av Sør-Norge. Foto: Agne Ødegaard/NINA
Elgbremsen formerer seg ved å sprøyte levende larver i neseboret på elgen. Den kan også legge larvene i øynene på mennesker. Foto: Arnstein Staverløkk/NINA