Orkan og flom på Island, full storm og varmerekorder på Svalbard og 40 grader varmere enn normalt på Nordpolen. Antall uvanlige værhendelser på en og samme tid over et så enormt område er meget spesielt.

Vindfeltet rundt det kraftige lavtrykket, som i formiddag ligger over Island, strekker seg over flere tusen kilometer, lager vinder på 160 kilometer i timen på Island og danner bølger på 13-14 meter i Atlanterhavet, bølger like høye som fem-seks etasjes hus.

Det unike med stormen er at den sender enorme mengder varm luft langt inn i Arktis, ja , helt til Nordpolen.

- Kraftig temperaturstigning på Nordpolen. 40 grader forskjell på 24 timer, meldte Meteorologisk institutt på Twitter tirsdag.

- Sammen med to kraftige lavtrykk nær Grønlandskysten og et lavtrykk vest for Storbritannia, gjør det at varm luft sørfra går rett gjennom mot Nordpolen, sier statsmeteorolog Justina Wodziczko ved Vervarslinga i Nord-Norge til Aftenposten.

Jetstrøm på 350 kilometer i timen

Et kraftig lavtrykk vest  for Irland, et kraftig høytrykk over Finland og en jetstrøm på 350 kilometer i timen spiller hovedrollene i en av tidenes sterkeste stormer i Nord-Atlanteren.

Lavtrykket vest for Irland utviklet seg med voldsom hastighet fra tirsdag til onsdag. Lufttrykket stupte fra 960 hPa  (hektopascal, måleenhet for lufttrykk) tirsdag ettermiddag til 928 hPa ett døgn senere, et fall på 32 Hpa på 24 timer.

Bli oppdatert på de siste værnyhetene: Gjør som 16 200  andre - følg VærAdressa på Facebook

Lavere lufttrykk enn orkanen Sandy

Et så sterkt fall i lufttrykket er noe man vanligvis bare ser hos tropiske orkaner.Til sammenligning hadde orkanen Sandy som herjet langs USAs østkyst i slutten av oktober 2012 sitt laveste lufttrykk på 940 hPa.Det kraftigste lavtrykket som noen gang er målt i det nordlige Atlanterhavet ble registrert 11. januar 1993 med et lufttrykk på mellom 913 og 915 hPa.

- Trykkforskjellen mellom høytrykket i øst over Finland og lavtrykket i vest over Island var onsdag formiddag på 118 hPa. Det er svært høyt og gir storm over et stort område, sier vakthavende meteorolog Jon Austerheim ved Meteorologisk institutt i Tromsø.

Lavtrykket fanget opp av jetstrømmen

Samtidig som lavtrykket ble stadig sterkere tirsdag, ble det fanget opp av en svært kraftig jetstrøm som passerte over De britiske øyer. Topphastigheten for jetstrømmen var beregnet til 350 kilometer i timen, viser kart fra den britiske værtjenesten netweather.

Med en så enorm hastighet forflyttet lavtrykket seg med rekordfart og tilbakella strekningen fra havområdet utenfor Irland og til Island på mindre enn ett døgn!

Varme luftmasser fra Spania til Nordpolen

Jetstrømmen bringer med seg store mengder fuktig og varm luft som både gir en voldsom temperaturstigning og store nedbørmengder.Mens jetstrømmen har fraktet lavtrykket til Island, har varme luftmasser beveget seg flere tusen kilometer nordover på østsiden av stormsenteret.

De varme luftmassene kommer så langt sør som  havområdene vest for Spania og har passeret både Nordsjøen, Norskehavet og Svalbard på sin vei mot Nordpolen.På Svalbard ble det onsdag kveld målt temperaturer over åtte grader, og i alt åtte steder satte varmerekorder for desember.  Også onsdag og torsdag er det meldt mellom fem og sju grader plussgrader som er 20 grader varmere enn  det normale for årstiden.

40 grader varmere på Nordpolen

Stormen vil være på sitt sterkeste over Island, men vil påvirke været i området fra De britiske øyer i sør til Arktis i nord.Temperaturen på Nordpolen onsdag vil ligge 40 - førti - grader over det normale!På en normal vinterdag ligger temperaturen på Nordpolen på rundt 40 minusgrader. Onsdag blir det såvidt under null grader.Det ekstreme temperaturspranget vil si det samme som at temperaturen i Trondheim skulle overstige 30 grader i slutten av desember!

Varmere Arktis svekker jetstrømmen

Flere forskere mener et varmere Arktis har svekket jetstrømmen, som vanligvis stenger inne kaldluften på de nordligste breddegradene, og gjort den så "utflytende" at den jevnlig gjør buktninger langt sørover på den nordlige halvkule.

Slike "buktninger" gjør det mulig for varm luft sørfra å trenge helt nordover til Arktis. Barentshavet har blant annet opplevd flere varmluftsepisoder de senere årene.

"Kald flekk" i Atlanterhavet påvirker luftmassene

En siste og lite kjent ingrediens i værdramaet som utspiller seg over Nord-Atlanteren er "den kalde flekken" i Atlanterhavet sør for Grønland.Det kalde området, som er bortimot det eneste stedet på kloden hvor middeltemperaturen har gått ned og ikke opp det siste året skyldes trolig tilførsel av smeltevann fra breer og innlandsis på Grønland.En teori er at den kalde havflekken styrer kald luft vestover og  varm luft østover.I år har varme luftmasser fra havområdene utenfor Spania jevnlig blitt fraktet nordover til De britiske øyer, Island og Skandinavia.I vinter har de varme luftmassene også sørget for ustabilt vær og en rekke kraftige vinterstormer.

Kilde: The Washington Post, Meteorologisk institutt, Islands meteorologiske institutt, claudiocassardo.wordpress.com og robert scribbler (blogg)

Foto: Kart; Meteorologisk institutt