Geocaching er kort sagt en utendørs skattejakt som bruker GSP-aktiverte verktøy, som for eksempel smarttelefoner.

Deltakerne navigerer seg frem ved hjelp av spesielle GPS-koordinater for å prøve å finne geocachen som er en beholder. Rundt omkring i verden finnes det over to millioner geocacher, og bare i Norge ligger det rundt 30 000. 80 av disse har Paal Christian Bjønnes ansvaret for, siden det er han som har plassert dem ute i terrenget.

– Jeg er over gjennomsnittet interessert i friluftsliv og teknologi. Jeg har en GPS med meg, men man kan gjerne bruke en smarttelefon. Er jeg på et sted kan jeg med en gang få beskjed fra satellittene om det befinner seg geocacher i nærheten, forteller Bjønnes engasjert.

Kunnskap

Som regel får man informasjon om stedet man befinner seg på gjennom beskrivelsen som er knyttet til geocachen.

– For noen er målet å finne flest mulig geocacher. Andre bruker det som en motivasjon sammen med familien for å komme seg ut på tur. For min egen del syns jeg det er artig å oppleve nye steder, og samtidig få ny kunnskap om det stedet jeg besøker, sier Bjønnes.

Hemmelig jakt

Det er i sommermånedene det er enklest å finne geocachene, men uansett tid på året skal det i all hovedsak være en hemmelig jakt.

Man skal ikke røpe hvor man finner geocachene, og det er opp til hver enkelt deltaker å navigere seg frem uten altfor detaljerte beskrivelser. Koordinatene på en GPS skal være grunnlag nok.

Hele familien er med

Bjønnes har selv funnet over 700 geocacher siden han startet i 2009, og har selvfølgelig også fått familien bitt av basillen.

– Ungene syns det er gøy å finne geocacher, og blir selvfølgelig mer engasjert dersom vi leter etter geocacher med skatter som vi kan bytte. Kona har også fattet mer og mer interesse, og det er jo selvfølgelig også en motivasjonsfaktor når hele familien skal ut på tur, smiler Bjønnes.

Driver man med geocaching er det noen regler som man bør følge. For det første logger man funnet av geocachen i en logg inne i beholderen, i tillegg til å logge aktiviteten på internett etterpå. Ligger det en skatt i geocachen er det lov å bytte den med noe man har med seg som har samme verdi. Har man ikke noe å legge igjen kan man ikke ta med seg noe tilbake.

Følg reglene

– På sommeren er det mange som finner ut at det er gøy å finne geocacher. Det er flott at så mange syns det er gøy, men som med alt annet gjelder det å følge reglene. Leting etter geocacher er en artig hobby, samtidig som man får fine opplevelser i naturen, avslutter Bjønnes.

GPS: Paal Christian Bjønnes er ivrig bruker av GPS i jakten på nye geocacher. På tur med ungene har han også ofte med seg små skatter. Foto: Karen Gunnes