Miljødirektoratet skal legge frem en rapport for departementet innen 20. januar.

Departementet ber direktoratet om å vurdere «en fornuftig differensiering av forbudet som ivaretar både nødvendige miljøhensyn, og gir mulighet for et rimelig og godt haglmateriale til bruk i skogen og på fjellet».

Leder Lars Haltbrekken i Naturvenforbundet reagerer kraftig på departementets nye initiativ.

– Dette er helt utrolig. Tine Sundtoft bør kjenne godt til Miljødirektoratets siste anbefaling i saken, sier han.

Miljødirektoratet la frem en vurdering av blyhaglforbudet i fjor sommer. Direktoratet mener ny kunnskap gir økt bekymring for helse- og miljøeffekter ved bruk av blyhagl, og anbefaler at det generelle forbudet opprettholdes.

Innført i 2005

I 1991 ble det forbudt å bruke blyhagl til jakt i våtmarksområder. Forbudet ble utvidet til skytebaner i 2002, og i 2005 ble det innført et generelt forbud mot blyhagl i Norge.

– Jegere har i en årrekke jobbet for å oppheve forbudet siden stålhagl er litt dyrere enn blyhagl. Nå bruker til og med klima- og miljøministeren pris som argument for å lempe på forbudet. Sundtoft er satt til å beskytte naturen mot forurensning, ikke jegernes lommebok.

– Det er merkelig at Regjeringen gjør dette nå. Saken diskuteres i Stortinget, og vi tror Miljødirektoratets klare advarsel i fjor har fått en del av de som ønsket å lempe på forbudet til å tenke seg om en gang til, sier Haltbrekken.

Tre representanter fra Arbeiderpartiet fremmet i fjor vår et såkalt dokument 8 forslag om å oppheve totalforbudet mot bruk av blyhagl, med unntak av våtmarksområder og skytebaner. Saken ligger til behandling i energi- og miljøkomiteen i Stortinget.

Statssekretær Lars Andreas Lunde i Klima- og miljødepartementet sier departementet vil vurdere en eventuell oppfølging når rapporten fra Miljødirektoratet foreligger, derfor er det for tidlig å konkludere.

– Slik det ligger an nå, er det et flertall i Stortinget som ønsker å oppheve totalforbudet mot blyhagl. Komiteen har ikke avgitt sin innstilling ennå, og vi forholder oss til Stortingets behandling av representantforslaget om blyhagl på vanlig måte, sier Lunde.

Eva Kristin Hansen ( Ap) er blant forslagsstillerne.

– Vi er i utgangspunktet positive, og stiller oss avventende til vi har fått det første utkastet til behandlingen av saken fra saksordføreren. Vi må også vurdere om det bør innhentes enda mer kunnskap. Miljødirektoratet har kommet med sterke faglige råd mot å myke opp forbudet. Hvis en oppmyking betyr at vi kan komme på kollisjonskurs med våre miljømål, må vi vurdere grundig hva vi skal gjøre, sier Hansen.

Stor økning

Norge har vedtatt at utslipp og bruk av bly skal reduseres, med mål om å stanse utslippene innen 2020. Dersom forbudet mot bruk av blyhagl bare skal gjelde i våtmarksområder og på skytebaner, kan forbruket av blyhagl forventes å komme opp mot ca. 260 tonn årlig, mener Miljødirektoratet.

Saksordfører Rigmor Andersen Eides parti, KrF, har programfestet en oppmykning av blyhaglforbudet. Etter Miljødirektoratets anbefaling, har partiet drøftet saken på nytt. Det har også vært en høring i Stortinget.

KrF snur

– Utslippene av bly skal reduseres frem mot 2020, og da vil det synes merkelig om vi tillater mer bruk av blyhagl. Mye taler for at vi ikke vil støtte en oppmyking av loven, sier Andersen Eide.

Venstre er av samme mening. Ola Elvestuen, leder for energi- og miljøkomiteen, viser til de negative virkningene, og påpeker at det finnes fullgode alternativer til blyhagl.

Både Høyre og FrP vil endre blyhaglforbudet.

Senterpartiets Marit Arnstad sier forslaget fra Ap-representantene ikke er ferdigbehandlet i partiet.

– Vi har en programformulering om å tillate bruk av blyhagl. Den vil være retningsgivende for stortingsgruppens drøftinger, sier Arnstad.