De fleste skjønner ikke et døyt av hva Gamal-Jostein, Grima og Gudrun sier i Grottekvenna, en av de store musikalske numrene i Stiklestadspelet.

Er du helt grønn, fins det råd!

Og er du helt grønn på spel kan du like gjerne begynne på Stiklestad. Spelet om Heilag Olav er og blir «alle spels mor». Til nå har over 800 000 personer sett forestillingen om Olav Haraldssons fall på Stiklestad, som er blitt oppført i Nordens største og eldste friluftsteater siden 1954.

Etter å lest våre forklaringer kan du i tillegg brife med at du faktisk kan ditt spel og at du forstår alt. Du skal bare passe på og ikke sette folk i forlegenhet med din spelkunnskap.

Her er noen forklaringer hentet fra Spelets notehefte:

Flikrehugen fløkte min kos = Det stadige, flørtete sinnelaget mitt rota til livsvegen min.

Hugstolen = Opp over ørene forelsket.

Kvidekvad = Dikt om mjuk smerte, sjelelig pine.

Vide veiftar varsel om dråp = Poetisk uttrykk for at det er tydelig å se at her vil det bli krig.

Utburd = Abort på gammel-måten. Barn som var uønsket som ble satt ut i skogen for å dø.

Kos = Retning veg.

Mætare = Dugande, verdifull.

Aur under føten = Grus under føttene.

Flikre = Kjæle, smeikje, flørte.

Hildarting = Slagvoll.

Møykte = Gjøre mjuk.

Mugar = Flokk, mengde, stor forsamling.

Egen svarteliste

-Det er i selve sangene er det er et vanskelige språk. Men det handler om antall stavelser, og det er ikke bare, bare å kutte ut uforståelige ord og uttrykk, sier Hanne Tømta, spelregissør og sjef ved Nationaltheatret.

- Vi har plukka litt på språket i prøvetiden. Suffløren har vært på hugget og skrevet egen svarteliste over ting som er blitt sagt. Det er viktig å terpe på språk og innhold. Det viktigste er at skuespillere og sangere vet hva de synger om. Mari Maurstad er ny i Spelet og hun kom fra første dag og lurte på hva ting betydde.

Tømta vet ikke helt hva hun skal kalle dette spel- språket.

-Det er nynorsk ispedd veldig gamle ord fra blant annet Norrøn mytologi.

Poetisk språk

Kultursentrets direktør, Turid Hofstad, mener språket fungerer godt.

-Det er et poetisk språk som det uttrykkes i sangene og dialogen. Det er vakkert når Gudrun spør Gamal-Jostein: Gret blomane når du plukkar dei, Gofar?

Så når du neste gang ser Spelet og hører Grotta, Solleiken, Den siste gletten, Kongen stupte, Olsok og Tormod-stevet, kan du bare nikke forsiktig til de rundt deg i spelamfiet, smile lunt og signalisere forsiktig t her har de med en spel-skjønner å gjøre. Lykke til!

Ikke bli forvirret av Grottekvenna. Lær deg like gjerne det som er vanskelig først som sist. Da kan du brife med at du er en virkelig spelkjenner av de sjeldne... Foto: Leif Arne Holme
I dette noteheftet finnes forklaringene. Foto: Leif Arne Holme