Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) mener Norge er bedre forberedt på å håndtere terrorangrep i dag enn tilfellet var 22.juli 2011. Foto: Berit ROALD,, NTB scanpix

Politimester Nils Kristian Moe ved Trøndelag politidistrikt er krystallklar på at et politihelikopter i Trøndelag vil være gunstig, men under visse forutsetninger.

- Politihelikoptre er et veldig bra redskap som ville ha forbedret beredskapen i vårt distrikt. Spørsmålet er hvor mye samfunnet er villig til å betale for dette, sier Moe.

Trondheimsforskere mener samfunnssikkerheten i Norge etter 22. juli kan sammenlignes med en bodybuilder med sterk overkropp og svake ankler.

Ønsker flere helikoptre

Massedrapsmannen Anders Behring Breivik kunne ha blitt stanset tidligere av politiet 22. juli i 2011, slo 22. juli-kommisjonens rapport fast. Spesielt ble manglende bruk av politihelikopter kritisert:

«Kommisjonen mener det ikke er noen tvil om at politihelikopteret ville ha vært et meget relevant verktøy for politiet den 22/7, og at det ville ha vært naturlig å forsøke å mobilisere dette umiddelbart for observasjon og sikring.»

Politiets helikoptertjeneste har vært et viktig støtteverktøy, først og fremst som observasjonsplattform. Dagens politihelikopter kan kun ta mellom én til tre personer.

- Det bør være flere politihelikoptre enn det er i dag. Disse helikoptrene bør kunne frakte mer mannskap, mener Moe.

Bistand fra Forsvaret

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier at Justisdepartementer jobber med en fremtidig plan for politihelikoptrene. Bakgrunnen er Politidirektoratets (POD) utredning om politiets beredskap i luften. Da den ble levert, mente POD at det var lite realistisk at det ble etablert flere helikopterbaser i Norge. Anundsen er langt på vei enig med POD, og tror ikke det blir mange flere baser rundt om i landet.

- Det har jeg vanskelig for å se for meg. Det er mange hull i politiet å fylle pengene i og som POD har sagt at de heller ønsker å prioritere. Beredskapstroppen kan fraktes til hele landet med hjelp av Forsvarets helikoptre, og er en ressurs for beredskapen som er styrket. De kan bidra på mindre enn én time. Vi har gode planer for hvordan Beredskapstroppen kan fraktes andre steder i landet, sier Anundsen.

Beredskapstroppen vil bruke minimum 195 minutter på å komme seg til Trondheim dersom de får bistand fra Forsvarets helikopter på Rygge. Dersom de må bli fraktet med rutefly vil det ta minimum 215 minutter. Politidistrikt utenfor Oslo må derfor primært håndtere kriser med egne lokale ressurser i akuttfasen, ifølge rapporten «Politiets nasjonale beredskap» fra 2015.

- Heller ekstra politifolk

Dersom midlene til politihelikopter ble tatt direkte fra politidistriktets budsjett er Moe tydelig på hva han ville ha prioritert.

- Jeg vil heller ha 100 ekstra politifolk i stedet for et politihelikopter. Det ville ha bedret beredskapen, men dersom jeg måtte ha prioritert ville jeg ha hatt tre helikoptre på Østlandet. Da kunne man i kritiske situasjoner ha sendt oppover et helikopter, enten i lengre eller kortere perioder, understreker Moe.

Sommeren 2014 fikk Politidirektoratet overlevert et forslag fra en rekke nødetater, Norsk Luftambulanse og Forsvaret. De kom med fire nye alternativ til helikopterbaser, hvor tre av forslagene hadde base i Midt-Norge som et forslag.

- Jeg er usikker på om et politihelikopter med base i Trøndelag ville fått nok oppdrag. Men hvis helikopteret er det som er avgjørende den dagen vi blir rammet av den kritiske hendelsen, så vil det antakelig være verdt alle kronene, sier han.

Terrorangrepet har ikke hindret Hanne Hestø Ness i å forfølge drømmen sin

Avgjørelse i høst

Justisminister Anundsen forteller at departementet arbeider med hvordan de skal respondere på POD sitt forslag om helikopterberedskap. Det vil tas en avgjørelse om fremtiden til politiets helikoptre i løpet av høsten.

- Konklusjonen er også avhengig av budsjettet. Vi vil uansett være raskere på stedet i dag enn vi var den gang, sier Anundsen, som ikke ønsker å kommentere hvordan han stiller seg til dette før det skal tas en avgjørelse.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård tenker på 22. juli hver dag

- Er sårbare

Dagens to politihelikopter vil ikke klare å frakte hele Beredskapstroppen.

- Det må være nye helikoptre dersom beredskapen skal bedres. Nå er vi sårbare med tanke på å frakte forsterkninger og er avhengige av andre transportmidler. Det sier seg selv at dersom det skjer et nytt terrorangrep, så må Beredskapstroppen komme. Desto kortere tid de bruker på å komme til Trøndelag, desto flere liv vil de berge, sier politimester Moe.

Han mener det er helt urealistisk å tro at man kan få en egen beredskapstropp i Trøndelag.

- Vi er avhengige av at Beredskapstroppen kan forflytte seg til hele landet på kortest mulig tid, sier han.

Avstand er en utfordring

Norges geografi vil alltid være en utfordring når man planlegger beredskapen i hele landet.

- Avstand er en utfordring når det er snakk om å frakte ressurser fra et sted til et annet. På en annen side, hvis det skjer en naturkatastrofe, så vil det være en fordel at det bor folk rundt om i hele landet. Når det gjelder transport, så vil avstand forsinke måten man frakter ressurser. Dette må vi ta høyde for når vi planlegger hvilken beredskap vi skal ha, sier justisministeren.

Tidligere i sommer det ble kjent at politihelikoptrene har blitt godkjent som ildstøtteplattform (ISP) for en skarpskytter.

- Beredskapstroppen må vurdere hensiktsmessigheten av det utstyret de har. Har du et redskap, så må du gi mannskapet mulighet til å utnytte det fullt ut. Har man mannskap som kan skyte fra helikopter på en sikker måte, så kan det i en ekstrem situasjon være avgjørende, sier Moe.