Oppdal/Røros: Reiselivsnæringen i Røros og Oppdal tror knapt overnattingsstatistikkene som nå er klar til og med juli.

– Tallene viser så store utslag at vi nok må ha en nærmere gjennomgang med næringen før vi kan trekke sikre konklusjoner, sier reiselivssjef May Britt Hansen i Trøndelag Reiseliv AS til Adresseavisen.

Voldsomme forskjeller

For Oppdal er det registrert en tilbakegang på hele 20 521 gjestedøgn for camping/hyttegrender mot samme periode i fjor. Det er ned 24,5 prosent. I den andre enden kommer Røros ut med en økning på 5047 gjestedøgn, som er opp hele 45,4 prosent.

For Røros redder dette totalen, med en samlet økning på 2,8 prosent, tross hotellenes nedgang med 2877 gjestedøgn, tilsvarende en minus på 4,3 prosent i forhold til 2013.

– På Oppdal er bildet motsatt. Her har hotellene en liten økning, med 202 gjestedøgn og en pluss på 0,4 prosent for perioden. Men den store nedgangen for camping/hyttegrender gir totalt 15,5 prosent færre gjestedøgn enn på samme tid i fjor, sier Hansen.

Fire aktører ute

Hun forklarer Oppdals-tallene bl.a. med at fire aktører innenfor camping/hyttegrendsegmentet er lagt ned eller omdisponert siden 2013.

Det gjelder Hallsetløkka camping og Solli camping, som alene har representert ca. 2000 gjestedøgn pr. måned, i tillegg til at også Oppdal Alpintun og Slettvold Appartments er ute av bildet.

– Oppdals gjestedøgn i hyttegrender er ned med 9166, sesongcamping (spikertelt) ned 5358, mens teltcamping, campingvogner og bobiler samlet gikk ned med 5987 gjestedøgn målt mot januar–juli 2013, sier hun.

Dyster lesning

Tross positive tall i Røros kommune, er også den samlede statistikken for de syv kommunene som er tilsluttet Destinasjon Røros (fem i Hedmark og to i Sør-Trøndelag) dyster lesning:

Rørostallene forhindrer ikke en tilbakegang på hele 40 971 gjestedøgn for hele regionen. Det tilsvarer en minus på 23,3 prosent mot fjorårets tall.

Sesongcamping står alene for 30 441 færre gjestedøgn (ca. 50 % ned), mens ordinær camping hadde en minus på ca. 2,2 prosent, tilsvarende ca. 3200 gjestedøgn. Hotellene gikk samlet ned 11 prosent, tilsvarende vel 8000 gjestedøgn.

Usikker statistikk

Statistikken for sesongcamping baseres på drivernes anslag over hvor ofte og hvor mange som til enhver tid overnatter under kontrakter om langtidsleie, siden disse gjestene ikke sjekkes inn og ut for hvert besøk.

– Det gir mulighet for store feilmarginer og illustrer godt behovet for en nasjonal gjennomgang av rapporteringsreglene. De er altfor innfløkte, og mange vet ikke hvordan de skal rapportere. NHO Reiseliv har også dette som en prioritert sak å få gjort noe med, sier Hansen.

60 000 tapte gjestedøgn

– Totalbildet for Oppdal og Røros-regionen er en samlet tilbakegang på over 60 000 gjestedøgn. Det er en situasjon vi må se nærmere på og diskutere med næringen før vi trekker de store konklusjonene, sier May Britt Hansen.

Hun er uansett ikke i tvil om at campingbiten trenger en opprusting for å holde tritt med utviklingen når det gjelder krav til standard og komfort.

- Dette er merkelig

Lars Hevle ved Granmo camping kjenner seg ikke igjen i den voldsomme nedgangen på campingstatistikken.

– Dette kan da umulig stemme? Har tallene vært pluss i stedet for minus for Oppdal, skulle jeg ha trodd på det, sier Hevle. Han sier at «alle» i bransjen i Oppdals-regionen har økning i sommer, så vidt han vet. Selv tør han nesten ikke si hvor stor hans oppgang er ved sin campingplass.

– I juli er vi opp 46,5 prosent i forhold til i fjor. Det er helt overveldende, nesten ikke mulig. Også i juni og august er vi opp med vel fem prosent fra i fjor.

Også sjef ved Skifer Hotel, Erik Sæther, stusser over tallene. Han opplever at Oppdal har hatt stor framgang de siste månedene.

Skifer eneste hotell

– Vi har hatt volumøkning på oppimot 35 prosent i mai/juni/juli, og er også opp 22 prosent i august. I juli hadde vi 7000 gjester på en måned, det er ny rekord! Denne fantastiske utviklingen skyldes at turisthotellet har vært stengt, det har vært en drømmesommer og at det har vært flere gode arrangementer i regionen, sier Sæther.

Skifer Hotel er nå eneste hotell i turistbygda som er åpent. I likhet med turisthotellet valgte Hotell Nor å stenge dørene 1. september.

–Jeg håper at minst ett av de stengte hotellene åpner igjen til vinteren. Våre 176 rom er for lite til å ta de store konferansene, da skulle vi ha vært to som har utfylt hverandre, sier Erik Sæther.

Lettere tallsjokkert

Frank Norvik, som både er styreleder i Destinasjon Røros og driftssjef ved Røros hotell, er lettere sjokkert over tallene fra camping/hyttegrender i Røros.

– Hvis de reflekterer en reell fremgang er det selvsagt gledelig, men det er vanskelig å forstå hvordan det kan være en så sterk økning, med så få og små campingplasser med begrenset kapasitet i Røros, sier han.

– 2013 var et superår

Norvik forklarer tilbakegangen for Røros-hotellene med at fjorårets vintersesong var uvanlig god.

Absolutt alle tilgjengelige hotellrom var utleid en hel uke under den internasjonale reiselivsmessen Norwegian Travel Workshop i april. I tillegg falt påsken 2013 til en maksimalt gunstig periode, i motsetning til årets sene påske, sier Frank Norvik.

– Vi opplever en stor vekst og har lagt bak oss en eventyrlig god sommer, sier Lars hevle ved Granmo camping i Oppdal. Foto: Tommy Fossum
Lettere sjokkert: Frank Norvik er styreleder i Destinasjon Røros og driftssjef ved Røros hotell, og lettere sjokkert over tallene som viser den voldsomme veksten i camping i Røros. Foto: GEIR TØNSET
Dørene til ærverdige Oppdal turisthotell har vært stengt i ett år, men det ventes ny drift i hotellet ved jernbanestasjonen til vinteren. Foto: Tommy Fossum
Hotell Nor i Oppdal stengte dørene nylig. Foto: Tommy Fossum