Oslo: Utstyret er det mest avanserte Aftenposten har funnet til nå.

Avlytting i disse områdene er svært nyttig for dem som ønsker å drive industrispionasje og innsidehandel, fastslår sikkerhetsekspert.

De sterke signalene fra den falske basestasjonen på Aker Brygge kommer i ca. 20 sekunder, før de forsvinner og er borte i en lengre periode.

Deretter kommer de tilbake.

Forbi strømmer forvaltere, advokater, finans- og aksjemeglere og sentrale forretningsfolk. Mennesker med verdifull informasjon om avtaler som inngås og konfidensielle forretningsplaner. Mennesker med kjennskap til beslutninger som kan få verdien av aksjer til å stige eller stupe.

Overvåker næringslivet

Signalene vi får inn på Aker Brygge denne desemberdagen, stammer fra en IMSI-fanger som opererer med det mest avanserte innsamlingssystemet som Aftenpostens undersøkelser hittil har klart å avdekke.

Den lille senderen, som kan være bærbar og få plass i en liten koffert, står med svært høy sannsynlighet plassert i ett av vinduene i kontorbyggene ved Rådhusbrygga på Aker Brygge.

Kartleggingen

Målingene viser at det med svært høy sannsynlighet står falske basestasjoner, såkalte IMSI-fangere i områdene ved:

* Aker Brygge: I kvartalet ut mot Rådhusbrygga.* Tjuvholmen: Nær Olav Selvaags plass.* Lysaker: Ved Strandveien-kvartalet.

Når overvåkningsutstyret fanger opp signalene fra en mobil til en person den jakter på, kan den tappe tekstmeldinger, avlytte samtaler eller hente ut data fra mobilen

– Det er vanskelig å se for seg legitime grunner til å ha slikt utstyr på Aker Brygge og Lysaker. Mobilavlytting i disse områdene er svært nyttig for dem som ønsker å drive industrispionasje og innsidehandel, sier Kyrre Sletsjøe. Han er leder for CEPIA Technologies, et av de to sikkerhetsselskapene Aftenposten har samarbeidet med. Selskapet har svært presist måleutstyr for å lokalisere falske basestasjoner.

Sletsjøe har lang erfaring fra norsk etterretningstjeneste og har bistått myndigheter i flere andre land med tilsvarende utstyr og undersøkelser.

Den helt nye bydelen Tjuvholmen og fornyelsen av Aker Brygge har gjort området til et av de viktigste for Norges finans- og advokatmiljø.

Internasjonale og sentrale banker som Handelsbanken og Danske Bank holder til her. Det samme gjør store advokatfirmaer som Selmer og BA-HR. Sistnevnte er kjent som en tungvekter innenfor olje- og offshorerådgivning.

Opererer i tidsintervaller

Senderen ved Aker Brygge er vanskelig å oppdage. Den er kun aktiv i et lite antall sekunder om gangen.

Med andre ord bruker den falske basestasjonen kortere tid på å sende ut signalene som lurer til seg mobiltelefoner. Dette er viktig hvis bakmennene vil skjule sine spor på radiofrekvensene. Måleutstyret må stå i ro i lengre tid for å fange opp nok signaler til å gi gode data.

– Dette er en IMSI-fanger som er satt opp til å operere i tidsintervaller. Det indikerer et visst nivå av trening og forståelse for hvordan man skal redusere egen signatur i GSM-nettverket, sier Jahn-Helge Flesvik, som leder det norske sikkerhetsselskapet Aeger.

– Hva betyr dette for dem som holder til i området?

– Det betyr i hvert fall at SIM-kortene deres er registrert. Med noe ytterligere arbeid vil det være mulig å registrere mobilabonnement på navn. Man vil deretter kunne avlytte samtaler eller lese meldinger, sier Flesvik.

Norsk næringsliv er utsatt

Oslo: Advokatfirmaet Selmer på Tjuvholmen innfører strakstiltak etter Aftenpostens avsløring om at de kan bli overvåket.

Jack Fischer Eriksen, direktør i Næringslivets sikkerhetsråd, sier digital spionasje pågår kontinuerlig.

– Dette er en kjent utfordring. Vi er glade for omtalen, slik at man får økt bevissthet om problemet, sier Fischer Eriksen.

For å bekjempe kriminalitet i og mot næringslivet i Norge, har de sentrale organisasjonene i norsk næringsliv opprettet Næringslivets sikkerhetsråd. Eriksen sier de ikke kjenner til konkrete tilfeller av at IMSI-fangere har vært benyttet til informasjonsspionasje mot norske virksomheter. –Digital spionasje pågår kontinuerlig. Det viser vår Mørketallsundersøkelse med all tydelighet. Metodene er mange, og vi kan ikke utelukke at IMSI-fangere benyttes til dette, sier han.

Innfører strakstiltak

Flere advokatfirmaer har sine kontorer på Tjuvholmen. Nær Olav Selvaags plass står, med høy sannsynlighet, en falsk basestasjon som kan overvåke advokater og deres klienter.

– Dette synes vi ikke noe om, og personlig synes jeg det er skremmende å tenke på. Nå forventer jeg at myndighetene finner ut hvem som står bak, sier Steinar ter Jung, adm. dir. i advokatfirmaet Selmer.

Etter å ha blitt informert av Aftenposten om funnene i går, innførte advokatfirmaet strakstiltak på dagen.

– Vi har satt i gang tiltak internt allerede, men jeg vil ikke si noe om hva de går ut på. Jeg regner med at de som står bak, også har muligheten til å lese Aftenposten, sier direktøren.

Vurderer ytterligere tiltak

Danske Bank Norge har sitt hovedkvarter på Aker brygge, et av de mulig overvåkede områdene.

– Vi ser alvorlig på Aftenpostens avsløringer og forventer mer informasjon nå som myndighetene for alvor tar i saken, sier kommunikasjonssjef Stian Arnesen.

Arnesen sier de er kjent med at overvåkingsutstyr er lett tilgjengelig og at de allerede før Aftenpostens avsløringer var i dialog med sine mobilleverandører om hvordan de kan sikre seg mot overvåking.

Handelsbanken sier at også de vil ta en vurdering om ytterligere sikkerhetstiltak er nødvendig.

Når overvåkningsutstyret fanger opp signalene fra en mobil til en person den jakter på, kan den tappe tekstmeldinger, avlytte samtaler eller hente ut data fra mobilen Foto: Ingar Storfjell/Aftenposten
Målingene viser at det med svært høy sannsynlighet står falske basestasjoner, såkalte IMSI-fangere i områdene ved Aker Brygge, Tjuvholmen og Lysaker. Foto: Monica Strømdahl/Aftenposten
Pågår kontinuerlig: Jack Fischer Eriksen, direktør i Næringslivets Sikkerhetsråd, sier digital spionasje pågår kontinuerlig. Vi er glade for omtalen, slik at man får økt bevissthet om problemet, sier Fischer Eriksen. Foto: Jan T. Espedal/A ftenposten,