Flere avgangselever ved videregående skoler rundt omkring i landet står overfor et viktig valg i dagene fremover. Hva skal man bli? Hva skal man studere? Hvor skal man søke?

Har planer for høsten

Blant elevene som Adressa.no møtte på Thora Storm videregående skole i Trondheim var det mange forskjellige fremtidsvisjoner.

Gabriel Ofori, Fredrik Bergsjø, Julie Mastad Hatlen, Simen Sem Øvereng og Line Pevik har alle en plan for neste høst, men ikke alle er klar for å velge yrke riktig ennå.

- Jeg vet ikke hva jeg har lyst til å bli, og jeg er definitivt ikke alene. Det er mange som er stressa siden fristen går ut snart, sier Line.

Se videoen for å høre hva elevene ved Thora Storm og Heimdal videregående skole har tenkt å gjøre til neste år.

Vil sikre studieplass til neste år

Samordna opptak koordinerer opptaket til 46 universitet og høyskoler i Norge. En søker kan prioritere ti studieønsker, og søkeren vil få tilbud om studieplass på sitt høyeste prioriterte studieønske. Forutsetningen er at søkeren er kvalifisert og har nok poeng i konkurranse med andre søkere.

Fristen for å sende inn søknad til Samordna opptak er 15. april.

Både Gabriel og Simen har planer om å ta ett år i militæret før de setter seg i auditoriet på et universitet og høyskole. De har begge planer om å studere i Trondheim.

- Jeg vil søke samordna opptak i år, slik at jeg kan sikre meg en studieplass ved NTNU. Når jeg er ferdig med militæret kan jeg begynne rett på studiene, sier Simen.

Populært med Danmark

Rådgiver Gunnar Thjorbørnsen ved Thora Storm videregående skole kan fortelle at det har vært stor trafikk inn og ut kontordøra.

- Nå dreier det seg mest om selve søknadsprosessen. Mange vil gjerne ha hjelp til å fylle ut skjemaet riktig. Det er en ganske alvorlig avgjørelse, som kan få konsekvenser for yrkeskarrieren, bosted, vennskap og kanskje til og med hvem som blir kona di, sier han.

Noen vil gjerne ha råd om militæret, folkehøgskole og utdanning i utlandet.

- Noen vil være i Trondheim, mens andre vil lufte seg. Når det gjelder nordiske land, så peker spesielt Danmark og København seg ut. Mange vil dit, sier Thorbjørnsen.

- Lytt til hjertet

Rådgiveren kan ikke gjøre valget for studentene, men han kan gi gode råd på veien.

- Gode studievaner er nøkkelen til suksess, men det har sammenheng med interessen og antallet timer man bruker på å studere.

- Bør man følge hjertet eller fornuften?

- Min erfaring er at dess yngre du er, dess mer må du lytte til hjertet dit. Vettet kommer ikke før du har fylt 25 år. Hvis man klarer å trekke inn fornuften, så bør man selvsagt gjøre det, sier han.