Det blåser opp til full kamp om førsteplassen i Sør-Trøndelag Høyre. Styret i trondheimspartiet går inn for Henrik Kierulf på førsteplass, og Guro Angell Gimse på andreplass.

Det betyr at styret i Trondheim Høyre ikke finner plass til dagens gruppeleder i fylkestinget, Torhild Aarbergsbotten. I kveld skal et medlemsmøte i Trondheim Høyre ta stilling til innstillingen.

Avgjøres i februar

Nominasjonsmøtet i fylkespartiet er i februar. Men allerede nå har en rekke kommunepartier behandlet saken. De har gjennomført såkalte prøvenominasjoner der de har tatt stilling til hvem som skal stå på lista. Spørsmålet avgjøres ikke før nominasjonsmøtet 15. februar. Der møter egne utsendinger fra lokallagene, og avstemningen i lokallagene er ikke nødvendigvis bindende for selve nominasjonsmøtet eller nominasjonskomiteen som jobber med sin innstilling.

Ansettelsesprosess

– Det er nominasjonsmøtet som bestemmer, men vi lytter selvsagt på råd og innspill. Derfor har vi fulgt anbefalingene fra Høyre sentralt om å holde prøvenominasjoner rundt om i lokallagene. Vi ser på denne prosessen nærmest som en ansettelsesprosess. De som skal inn på de øverste plassene blir jo heltidspolitikere med stor innflytelse og bekler viktige roller for partiet, sier Lars Tvete som leder nominasjonskomiteen.

Tvete ser det ikke som noe problem at det foregår en kamp om listestoppen i Høyre.

– Vi tar imot alle innspill og skal legge frem vår innstilling rundt 20. januar. Det bør være litt kamp om slike viktige politiske verv, sier Tvete.

103 representanter

Kveldens medlemsmøte i Trondheim Høyre er et viktig innspill i debatten om hvem som vil stå som listetopp og kandidat til vervet som fylkesordfører foran høstens valg. Nominasjonen avgjøres av 103 utsendinger, hvor hele 44 kommer fra trondheimspartiet.

Dersom Trondheim Høyre, i likhet med styret i partiet, ønsker Henrik Kierulf på topp, så veier det tungt i det videre arbeidet.

Ulike syn

I prøvenominasjonene rundt om i fylkeslagene er meningene ulike om hvem som bør stå øverst på lista. Torhild Aarbergsbotten har støtte som listetopp fra Bjugn, Roan, Agdenes, Orkdal og Åfjord. Rissa, Oppdal og Klæbu har gått inn for Henrik Kierulf på listetoppen.

Foreløpig står det ganske jevnt mellom de to, men en prøvenominasjon i Trondheim til fordel for Kierulf kan endre balansen frem mot nominasjonsmøtet.

Foreløpig står det ganske jevnt mellom Henrik Kierulf og Torhild Aarbergsbotten, men en prøvenominasjon i Trondheim til fordel for Kierulf kan endre balansen frem mot nominasjonsmøtet. Foto: Glen Musk