28. april i år åpnet Aleris den første private legevakten i Trondheim. De har mange pasienter i ukedagene, men i helgene velger trøndere den offentlige legevakten.

– Vi må vurdere om vi har mulighet til å fortsette å holde oppe i helgene. Det er rett og slett ikke nok pasienter her da, sier administrerende direktør for Aleris Helse, Grethe Aasved.

Vil ikke gi opp

Direktøren tror den private legevakten trenger mer tid for å bli et kjent alternativ i Trondheim, og hun ønsker ikke å kaste inn håndkleet for et helgeåpent tilbud på sikt.

– Vi vil ikke gi opp, men jeg tror det trengs tid før pasientene kjenner til muligheten vi har her, fortsetter hun.

Aasved håper antallet pasienter vil øke etter hvert som ordet om dem sprer seg i byen. Hun har tro på at dette er et tilbud trøndere har savnet.

Klinikken til Aleris i Trondheim er den nest største i Norge, etter Oslo. De har ifølge egne tall hatt gjennomsnittlig 1800 besøkende i måneden det siste halve året. Dette antallet er et samlet tall for de besøkende på legesenteret.

Pilotprosjekt

– Klinikken vår i Trondheim er den eneste som har en legevakt. Dette er et pilotprosjekt, sier Aasved.

Det er de lange køene ved den offentlige legevakten i Trondheim som gjorde at Aleris ville teste ut pilotprosjektet nettopp her.

– Vi så at det var et behov for enda en legevakt i byen. Det er lange køer ved den offentlige, og vi tenkte vi kunne være et supplement til den. Et tilbud til de som ikke ønsker å stå i lange køer for å komme inn til legen.

Ifølge Aasved skal det ikke være noe kø for å komme inn til legevakten hos Aleris, selv om det plutselig skulle dukke opp mange som ønsker hjelp samtidig.

– Som privat klinikk er vi vant til å snu oss raskt og være fleksible i forhold til behovet, forklarer hun videre.

Kostbar hjelp

Aasved sier at de har fått tilbakemeldinger om mange fornøyde pasienter ved den private legevakten.

Dette til tross for at en konsultasjon ved den private legevakten koster rundt 1500 kroner, mens det ved den offentlige legevakten koster under 300 kroner.

Aasved tror pasientene gjerne betaler for å slippe å vente i flere timer. Spesielt barnefamilier tar den kostbare turen, i stedet for å dra til St.Olav.

– Vi ser en økende trend på kveldstid i ukedagene, og spesielt har personer med barn benyttet seg av tilbudene vi har her, sier Aasved.

Legevaktsjef David McDonagh sier den offentlige legevakten ved St.Olav ikke har merket noe til at Aleris har slått seg ned i byen.

– Nei, det er ikke noe merkbar forandring. Her er pågangen like stor som alltid. Jeg ser egentlig ingen effekt av at de har fått kontorer her, sier han.

Aasved har tidligere uttalt til Adresseavisen at de skal være et supplement til den offentlige legevakten, noe McDonagh er enig i. Han tror det er bra at Aleris har slått seg ned i Trondheim, og at det bare vil være en fordel for innbyggerne i kommunen.

– Et økt og bedre pasienttilbud, med flere tilbud og muligheter, er bare bra. Selv gjør vi også det vi kan for å høyne kvaliteten på vårt tilbud. Vi skal nå både få en ny helsevakt og nye lokaler innen noen år.

– Jeg ville gått på Aleris sånn som situasjonen min er nå, men jeg skjønner at de med dårligere råd ikke kan benytte seg av det tilbudet. Sist jeg var på legevakta satt jeg i tre timer og ventet med datteren min som hadde en brukkket hånd. Det er for dårlig. De prioriterer feil noen ganger. Foto: Marthe-Lise Lein
– Jeg benytter meg av den offentlige legevakten. Jeg har forståelse for at de som jobber der har mye å gjøre, så jeg har ikke noe i mot å vente. Foto: Marthe Lise Lein
– Jeg drar til den offentlige legevakten ved St.Olavs. Egentlig mest fordi det er en gammel vane å dra dit. Man tenker ikke så mye på alternativene. Men jeg føler også at de kan takle alle tilfeller på den offentlige legevakten. Jeg føler de tar rette avgjørelser og priortierer rett. Dersom det er alvorlig eller smertefult kommer man nok fort inn. Hadde jeg ikke følt det sånn hadde jeg vært villig til å betale for å slippe køen. Foto: Marthe-Lise Lein
– Jeg har vært på Aleris, og jeg må si at det er en helt annen grundighet der. Pluss at jeg heller betaler for å slippe den flere timer lange ventetiden ved den offentlige. Jeg føler jeg meg heller ikke helt trygg på den offentlige legevakten. Siste jeg var der satt det noen ungdommer i skranken og skulle vurdere meg. Jeg følte ikke de hadde kompetansen de trengte. Foto: Marthe-Lise Lein
Legevaktsjefen David McDonagh er glad for at Aleris har åpnet en legevakt i byen. Foto: Espen Leirset