Svikter: Ungdommen velger bort byggfag, og Are Søpstad t.v. i Byggmestrenes servicekontor jobber for at flere skal vurdere yrkesfag. Her er han i skolegården på Flatåsen skole med elevene Vegard Flatabø, Vegar Svendsen, Fredrik Dragsnes og Steffen Øian. Foto: Kristian Helgesen

– Det er ikke alle ungdommer som har holdt i en hammer tidligere. Vi vil gjerne gi dem et praktisk innblikk i faget vårt, sier Are Søpstad, daglig leder ved Byggmestrenes servicekontor i Sør-Trøndelag.

Han har rygget inn en tilhenger med materialer og verktøy i skolegården på Flatåsen skole. Været er på trøndersk vis litt ustabilt, men det kan være like greit: Skal du bli tømrer, må du være forberedt på å jobbe ute i all slags vær.

Minihus

En gruppe på ni gutter fra 9. trinn er første gjengen som skal svinge hammeren. De får utdelt ferdigkappet materialer til hver sin krakk. I tillegg skal de skru sammen tre vegger og et par taksperrer.

– Det er et miniatyrhus med en høyde på 1,50 meter. Elevene skal få kjennskap til grunnprinsippene når de bygger hus, sier Søpstad.

– Det er fint å lære litt om snekring, det har du jo bruk for i livet. Men det er egentlig ikke min greie, mener Vetle Strand Lorentsen.

Jørgen Nilsen tenker å søke på byggfag, men det blir ikke førsteprioritet:

– Det er ikke noe galt med dette, men det blir bygg som andrevalg. Jeg holder på mye med motorsykler og liker bedre å mekke, sier han.

Fysisk jobb

Sviktende rekruttering og byggklasser som legges ned er bakteppet for at Byggmestrenes servicekontor nå starter kampanjen «Bli tømrer». Blant dem som velger byggfag, velger også mange påbygning og ender da ikke opp med å bygge hus.

– Vi er nødt til å få flere til å velge byggfag. Dette er en bransje som har stort behov for arbeidskraft i lang tid fremover, både i forhold til nybygg og restaurering. Vi vil vise at vi har bruk for norske skoleungdommer, sier Søpstad.

Byggmestrenes servicekontor er et faglig opplæringskontor innen tømrerfaget, med 110 medlemsbedrifter og nærmere 140 lærekontrakter innen tømrerfaget.

Søpstad tror det er flere årsaker til at søkertallene nå går ned:

–Dagens ungdom er omgitt av nettbrett, data og spill, og det å bygge hus kan virke litt fjernt. Samtidig ser vi også at ungdom har lett tilgang til det meste av både smarttelefoner og sydenturer før de har tjent sin første krone. Det er ikke sikkert det frister så mye å satse på en fysisk jobb hvor du skal være ute i all slags vær. I tillegg ser vi ikke bort fra at foreldre er skeptiske til byggebransjen, og at det påvirker barna, sier Søpstad.

Mange muligheter

Rådgiver ved Flatåsen, Anne Kristin Skanke, ser gjerne at flere bransjer kommer på skolen for å vise frem sitt fag.

– Ungdom har så utrolig mange valgmuligheter, og det er ikke enkelt å velge. Det er viktig at elevene får et realistisk bilde av de ulike bransjene, slik at de velger riktig. Og så må det være greit å ombestemme seg, og gjøre et omvalg, sier Skanke.

Vegard Flatabø trenger imidlertid ingen stunts fra byggebransjen: Han har snekret mye på hytta, og har staket ut kursen etter ungdomsskolen neste år.

– Jeg liker å gjøre noe praktisk fremfor å sitte og skrive. Jeg synes det er artig å snekre, og har tenkt å bli tømrer, sier han.

Silje Kristin Korsdalen er ikke helt fremmed for yrkesfag.

– Jeg snekret hus til kaninen min da jeg var mindre. Det høres artig ut, men foreløpig er jeg på utforskning, sier hun.

Skal velge: Neste år er de klar for videregående, og snart må Erlend Rongmo og Steffen Øian velge retning. Tømreryrket virker artig, mener Steffen. Foto: Kristian Helgesen
Foto: A dresseavisen 16. Juni.
Foto: A dresseavisen 22. mai.