Ved 13.30-tiden melder politiet i Nord-Trøndelag at de to guttene som har vært savnet i Snåsa er funnet i god behold.

Begge to ble funnet av redningshelikopteret på fjellet og ble deretter fraktet ned.

- Ingen av guttene, som var søskenbarn, hadde med seg kart eller kompass. Det burde de hatt, sier innsatsleder Kjetil Barstad.

Guttene ble funnet bare 100 meter unna seterbuen de hadde som mål.

- De hadde nok av mat og var godt kledd, så de var i fin form da vi fant dem, sier Barstad.

Visste ikke helt hvor de var

14-åringene gikk seg vill på Langnesfjellet i går kveld. Begge to gikk tom for strøm på telefonen etter at den ene pratet med sin mor ti-tiden lørdag kveld. Da hadde han fortalt moren at de ikke helt visste hvor de var.

Familie og venner har i timevis vært på leting etter guttene. Redningsmannskapene med Sea King-helikopter i spissen måtte vente på grunn av tåke. De ble kort tid etter de ble funnet gjenforent med familiene sine.

- Det har vært problemer med tåke, men vi setter inn Sea King-helikopter i leteaksjon nå, sa redningsleder Johan Mannsåker ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge til adressa.no, før guttene ble funnet.

Var problemer med tett tåke

Guttene la ut på tur i 17-tiden i går for å gå fra en seter til en gjeterbu. Med seg hadde de sekk og fiskestang. I store deler av området guttene befant seg i var det opplyst om tett tåke.

- Pårørende hadde kontakt med guttene frem til 22-tiden i går kveld. Siden det har det ikke vært noe kontakt, sa operasjonsleder Ulf Bertil Wiseth ved Nord-Trøndelag politidistrikt etter at leteaksjonen ble satt i gang.

Så spor i snøen

De 14 år gamle guttene hadde planlagt å gå fjelltur sammen, og gikk ut klokken fem i går ettermiddag.

- Guttene er godt kledd. De gikk ut i går klokken fem, og ringte foreldrene klokken ti. Da meldte de at de ikke visste helt hvor de var. På kvelden gikk også begge to tom for strøm på mobilen, sa Mannsåker før guttene ble funnet.

Han la da til:

- Begge to er godt kjent området. Foreldrene har lett på egenhånd sammen med venner siden morgentimene. Far har sagt til oss at han har sett spor i de høyeste områdene der det ligger snø, sa han.

Iverksatte leteaksjon

Mannskaper fra Sivilforsvaret, Røde Kors og Norske redningshunder ble satt inn i søket etter guttene.

De startet leteaksjonen med utgangspunkt i den ruten guttene skal ha gått.

Jørn Myrvold, distriktssjef i Sivilforsvaret Nord-Trøndelag, opplyste at de stilte med 19 stykker til disposisjon.

- Det er 19 stykker er på vei. Vi har også sendt med telt til kommandoplass, feltkjøkken og ATV, sa Myrvold til adressa.no søndag formiddag.

Det ligger tåke over Langnesfjellet ved 12.15-tiden.
De to guttene, som var søskenbarn, ble ikke funnet før 15 timer etter at de la ut på tur. Foto: Birger Ringseth