Senterpartiets kommunalpolitiske talsmann, Heidi Greni og partiets nestleder Ola Borten Moe er lite imponert over regjeringens forslag til nye oppgaver for norske kommuner og fylkeskommuner.

– For 60 år siden hadde vi land- og bykommuner i Norge. Det er dette regjeringen legger opp til å gjeninnføre i sin oppgavemelding. De vil skape et A og B-lag av kommunene. Samtidig forsøker de å snikavvikle fylkeskommunene ved å strippe dem for oppgaver, sier Greni.

La frem oppgavene

Regjeringen la fredag frem oppgavemeldingen som beskriver hvilke fremtidige oppgaver som kommunene og fylkeskommunene skal ha etter at kommunereformen er gjennomført. Kommunalminister Jan Tore Sanner ønsker blant annet å gi kommunene ansvaret for tannhelse, rehabilitering, barnevern, utmarks- og naturforvaltning, motorferdsel, en rekke tilskuddsordninger, samt større handlingsrom i plan- og bygningssaker.

De største kommunene kan også få ansvaret for videregående skoler og kollektivtransport.

LES KOMMENTAR: Har de små kommunene livets rett?

– Jeg har i arbeidet med denne reformen reist land og strand rundt for å snakke med folk. Det er ikke disse oppgavene som regjeringen foreslår det har vært etterspørsel etter. Ingen ordførere har bedt om å få lov til å vie folk. Det de har etterlyst er reformer som gir med nærdemokrati og folkestyre. Jeg klarer ikke å se at regjeringen legger opp til dette, sier Greni.

Snikavvikling

Heidi Greni mener regjeringen forsøker å se bort fra et flertall på Stortinget som har krevd at fylkeskommunene skal bestå, og at de skal tilføres nye oppgaver. Hun mener regjeringen nå legger opp til en "snikavvikling" av det regionale forvaltningsnivået.

– I regjeringens forslag er det ingen ting om nye oppgaver til fylkeskommunene. Det har Stortinget lagt som en forutsetning. Vi hadde ønsket oss at fylkeskommunene overtok mer ansvar som i dag ligger hos byråkrater ved fylkesmannens kontor. I stedet legger regjeringen opp til å strippe fylkene for oppgaver, og jeg frykter dette er et forsøk på å avvikle dem, sier Heidi Greni.

A og B-lag

Ola Borten Moe er tilhenger av at kommuner skal tilføres nye oppgaver, men er uenig i at regjeringen stiller krav til at dette bare skal gjelde de største kommunene.

– Regjeringen utfordrer generalistkommunen, og det er vi skeptiske til. Det gir oss et land med ulike organisasjoner, ulikt ansvar og ulikt innhold i tjenestetilbudet. Det skaper uoversiktlighet og truer rett og slett kvaliteten, sier Borten Moe.

Svekker tilbudet

Sps nestleder reagerer også på at regjeringen legger opp til å gi store kommuner ansvar for videregående skoler og kollektivtrafikk, og mener det vil skape store problemer for de oppgavene som skal løses av de små.

– Trondheim kommune er stor nok i seg selv til å ta ansvaret for de videregående skolene, men de skolenes om ligger utenom Trondheim vil da havne utenfor. Trondheim er en del av en større region, vi må spørre oss hva som tjener Sør-Trøndelag som helhet. En slik deling av skolene vil svekke fagtilbud og kvaliteten. Jeg klarer ikke å se hvordan Trøndelag skal bli et bedre sted å bo ved at Trondheim isolerer seg og lar resten av fylket holde på for seg selv, sier han.

LES ANDRE SAKER FRA SP-LANDSMØTET:

Sp lukker døra for Høyre-samarbeid

Lover massiv kamp mot regjeringens reformer