Færre nordmenn enn for ett år siden synes innvandring er bra, men langt flere er fornøyd med Regjeringens håndtering av innvandringen.

Mye har skjedd på ett år. Etter en enorm asyl- og flyktningstrøm fra land i Midtøsten og Nord-Afrika mot Europa, en million asylsøkere i Tyskland og stengte grenser i flere europeiske land – til og med i innvandringsliberale Sverige – lar endringene seg spore også i synet på innvandring og integrering i den norske befolkningen. Aftenposten presenterer i dag en undersøkelse fra Ipsos MMI om norske holdninger i 2016.

Dette er noen av hovedfunnene i årets undersøkelse som ble tatt opp i februar i år, og er sammenlignet med tallene fra en tilsvarende undersøkelse for ett år siden:

• Andelen av dem som mener innvandring er bra for Norge faller. Men fortsatt er nesten halvparten positive.

• Andelen som synes Norge bør ta imot færre flyktninger, øker.

• Nesten halvparten mener integreringen fungerer dårlig. Sammenlignet med 2015 er det flere som svarer at det fungerer dårlig.

• Langt flere mener Regjeringen håndterer innvandring og integrering godt.

• Bekymringen for økt fremmedfiendtlighet øker.

Endret holdning i alle spørsmålene

Forskningssjef ved Ipsos MMI, Jan-Paul Brekke, konstaterer at holdningene er endret.

- Kan vi nå snakke om en kraftig endring av holdningen til innvandring i Norge?

- Endringen gjelder først og fremst holdningen til mottak av flyktninger. Her ser vi en økt bekymring. Det samme gjelder integrering. Det er flere som mener integreringen fungerer dårlig enn for et år siden. Vi ser også at det er færre som mener innvandring er bra for Norge nå. Flere er nøytrale i dette spørsmålet. Andelen som er skeptiske til innvandring, har bare økt marginalt, sier Brekke, og viser til at økningen iblant dem som mener innvandring er dårlig for Norge ikke er så langt unna feilmarginene i målingen.

- Mange ble nok litt overrasket over fjorårets måling med uventet høye tall for positivitet til innvandring. Tør folk som er kritiske å si det til en anonym stemme i telefonen?

- Vi anser at hovedspørsmålet om man anser innvandring for å være bra eller dårlig for Norge for ikke å være for vanskelig og følsomt. Da målingen i fjor ble tatt opp så vi at de som forbandt innvandring med noe positivt, de knyttet det til arbeidsinnvandringen de siste ti til femten årene. På den tiden var det relativt lave asyltall. Det var jo lave ankomsttall ellers. Så økte ankomstene av asylsøkere kraftig utover høsten og pressen skrev om de problematiske sidene. Det øker verdien av slike målinger ved at de blir gjort jevnlig, med samme metode og nøyaktig samme spørsmålsstilling, mener han.

17 prosent færre mener innvandring er bra

I fjor mente 54 prosent at innvandring var bra for Norge. Tallet ett år senere er 45. Hver sjette nordmann som tidligere var positiv til innvandring, er altså ikke det i dag.

Mangfold, arbeidsplasser og hjelp til folk som trenger det, oppgis som hovedgrunner blant dem som er positive.

Noen flere svarer at innvandring hverken er bra eller dårlig (35 prosent i 2016 mot 31 prosent i 2015).

Det er også flere som svarer at innvandring er dårlig for landet: I 2016 svarer 18 prosent dette, sammenlignet med 12 prosent i 2015.

Dårlig integrering og arbeidsplasser oppgis som hovedargumenter mot innvandring.

Eldre menn med lav utdanning er mest kritiske.

Undersøkelsen viser også at:

Menn er mer skeptiske til innvandring enn kvinner.

Frp-ere er mest skeptiske, SV-ere mest positive.

Eldre er mer skeptiske enn de yngste.

Høyt utdannede er mer innvandringsliberale enn mennesker med bare grunnskole.

En av fire blant dem med lavest utdannelse mener innvandring er dårlig eller meget dårlig for Norge. Bare ca. en av ti blant dem med høyest utdannelse er blant de mest innvandringskritiske.

Oslos innbyggere er klart de mest positive til innvandring. Her mener et knapt flertall (52 prosent) at innvandring er ganske bra eller meget bra for Norge, noe som er godt over snittet for landet som helhet. Av et innbyggertall på 647.000 har 207.000 – eller rundt 30 prosent – innvandrerbakgrunn. Det inkluderer alle nasjoner.

Regjeringen får skryt

Denne målingen er godt nytt for Regjeringen. Antallet som mener Regjeringen gjør en god jobb med å håndtere innvandring og integrering har økt med 33 prosent fra i fjor.

Nå mener 44 prosent at Regjeringen gjør en god jobb. Prosentandelen som mener jobben er dårlig, har falt fra 58 til 49.