På et 60 kvadratmeter stort tak på MC-huset i Risvollan borettslag skal det de neste fire årene forskes på hvordan grønne tak samler regnvann, reduserer avrenning og begrenser flom.

Det er første gang i Norge det blir gjort så omfattende forskning på hvor stor effekt grønne tak har på oppsamling av regnvann.

– Erfaring fra blant annet Nederland og Tyskland viser at grønne tak kan redusere flomtoppene med 20 til 30 prosent og dermed gi nedgang i antall flomskader. Studier viser at en reduksjon av en flomtopp på 15 prosent kan halvere antall flomskader, forteller daglig leder Arvid Ekle i Anlegg og Utemiljø.

Tester fire ulike løsninger

I lett yr med solgløtt imellom legger anleggsgartnerne Ingemann Kvarsnes og Knut Schawland meter etter meter med Sedum på MC-taket oppdelt i fire ulike felt på 15 kvadratmeter.

– Vi tester ut fire løsninger for å se hva som har størst effekt på oppsamling og fordrøyning av regnvann. Vi legger fra to til fem lag med flere forskjellige filtlag, dreneringselementer, jord og sedum, forklarer Ekle.

Nede på bakkenivå er det bygget en tank med fire avløp fra taket der regnvannet blir samlet.

– Vi måler vannmengder, temperatur, fuktighet og nedbør for å få kunnskap om hvordan grønne tak bidrar til å redusere avrenning og begrense flom og oversvømmelser. Vi skal også forske på hvilke planter og tekniske løsninger som fungerer best i trøndersk klima. Vi ser hvordan plantene trives via et webkamera, forteller prosjektleder Birgitte Johannessen i Kommunalteknikk i Trondheim kommune.

Prosjektet er et spleiselag mellom Framtidens byer, Trondheim kommune, Institutt for vann- og miljøteknikk ved NTNU, Anlegg og Utemiljø og Risvollan borettslag.

Samler store mengder regn

Sedumtak kan samle store mengder regnvann og hindre oversvømmelser.

Klimaendringene gir et stadig våtere klima. Avløpsnettet i norske kommuner er unntaksvis dimensjonert for å ta unna så store vannmengder som det kan forventes frem mot neste århundre.

Grønne tak fungerer som midlertidig lagring av regn, avlaster trykket på avløpsnettet og bidrar til å begrense lokale oversvømmelser og tilbakeslag fra kloakknettet.

Erfaringer fra blant annet Danmark viser at grønne tak kan samle meget store vannmengder og dermed forsinke utslipp til avløpsnettet.

- I 2011 falt det 145 millimeter regn på tre timer i København. Mens det var store oversvømmelser mange steder, fikk en restaurant i en takhage i et bygg med grønt tak, ikke en dråpe regnvann i lokalet. Vannlagrings- og dreneringselementer i den grønne takhagen fanget opp regnet og «mellomlagret» hele tre timersnedbøren, forteller Arvid Ekle i Anlegg og Utemiljø.

Sedumtak

Sedumtak består av et tynt lag med vekster med lav vekt. Det blir lagt en fiberduk nederst for å hindre at røtter skader taket. Jorden består av blant annet knust tegl og pimpstein. Vekstene er dyrket frem i Nederland og Tyskland og valgt ut med tanke på nedbørmengdene i Trøndelag.

Effekter ved grønne tak:

Reduserer flomfaren ved å absorbere regnvann og forsinke avrenning.

Kan hindre lokale oversvømmelser og tilbakeslag av kloakk.

Gir grønnere bymiljø.

Kjøler når det er varmt og isolerer mot kulde.

Fanger svevestøv.

Reduserer snørasfare.

Forlenger takets levetid.

På et tak i Risvollan borettslag forskes det på grønne tak. Anleggsgartnere Knut Schawland og Ingemann Kvarsnes. Foto: Kristian Helgesen, ADRESSEAVISEN
Birgitte Johannessen fra Trondheim Kommune, foran målestasjonen som samler opp regnvann fra de ulike takene. Foto: Kristian Helgesen, ADRESSEAVISEN