I tillegg leste hun urettmessig over hundre journaler, og presset en kollega til å holde tilbake opplysninger.

– Dette er egnet til å skape forvirring, utrygghet, angst og fortvilelse hos pasienten, og kan hindre muligheten for å utvikle selvstendighet. Forholdet er et alvorlig tillitsbrudd og svik mot pasienten. Du er uegnet til å utøve ditt yrke forsvarlig og har utvist grov mangel på faglig innsikt, skriver Statens helsetilsyn i sin rapport.

– Forholdet var aldri seksuelt, sier sykepleieren i sin forklaring til Statens helsetilsyn.

Helsetilsynet stiller også spørsmålstegn ved sykepleierens integritet og vurderingsevne. Hennes adferd anses som uforenlig med yrkesutøvelsen som sykepleier.

– Det finnes ingen nyanser, et forhold mellom behandler og pasient er helt uakseptabelt, sier Randi Maarud, seksjonssjef ved Psykisk Helse Øya, stedfortreder for sykepleierens sjef. Hun uttaler seg på generelt grunnlag.

Venninnerelasjon

Sykepleieren hadde behandlingsansvar for pasienten, og Statens helsetilsyn er tydelig på at privatisering av relasjonen til pasienten har bidratt til at sykepleierens rolle som helsepersonell har blitt utydelig.

Sykepleieren som er i slutten av 20-årene, var ansatt ved en psykiatrisk institusjon underlagt St. Olavs Hospital. Hun hadde direkte pasientkontakt og miljøterapeutiske oppgaver overfor pasienten. Kort tid etter innleggelsen i 2012, innledet de et forhold. Samtidig tok hun etterutdanning som psykiatrisk sykepleier. Gjentatte møter utenfor arbeidstid og flere overnattingsbesøk, hvor de delte seng, fant sted. Ifølge saksdokumentene Adresseavisen har fått innsyn i, skal sykepleieren ha forsøkt å forhindre pasienten i å snakke om forholdet til sin psykiater, noe hun benekter. Hun avviser også at hun har avkrevd pasienten taushetsbelagte opplysninger.

Pasienten uttrykte et ønske om å snakke med psykiateren om forholdet, og via en utenforstående varsler, ble ledelsen ved avdelingen gjort oppmerksomme på saken.

I september 2013 fikk sykepleieren en skriftlig advarsel. Hun bagatelliserte forholdet hun kaller en «venninnerelasjon». Sykepleieren avsluttet likevel ikke forholdet, på tross av advarselen.

Avskjediget

Overnattingsbesøkene og den intime relasjonen dem imellom fortsatte. Like etter skal sykepleieren ha betrodd seg til en kollega, som ønsket å gå videre med saken. Sykepleieren forsøkte da angivelig å presse sin kollega til å holde tilbake opplysninger. Dette benekter hun. Kollegaen lot seg imidlertid ikke presse, og sykepleieren fikk en ny skriftlig advarsel i oktober 2013.

Samtidig ble hun også overflyttet til en annen avdeling, og fratatt alt behandlingsansvar.

To måneder senere, i desember 2013, ble sykepleieren avskjediget med umiddelbar virkning. Først da la hun alle kortene på bordet. Årsaken til avskjedigelsen var det private, intime forholdet til pasienten, brudd på taushetsplikten, truende adferd mot kollega, tilbakeholding av opplysninger overfor arbeidsgiver, og urettmessig lesing av pasientens journaler.

Journalsnoking

– Om en ansatt har en adferd som er uønsket, kan denne være så alvorlig at advarsel blir gitt omgående. Ved mindre alvorlige saker, har leder samtale med den ansatte som får mulighet til å endre adferd, sier Randi Maarud.

Selv om sykepleieren ble overflyttet og fratatt behandleransvar, hadde hun likevel tilgang på pasientens journaler. Arbeidsgiver avdekket at hun var inne på over hundre journalposter ved fem anledninger, noe hun ikke hadde lov til. Forholdet ble politianmeldt, og sykepleieren erkjente i politiavhør straffskyld.

Politiet ønsker ikke å kommentere saken, og henviser til politijurist Ola Overby, som er på ferie. Men etter det Adresseavisen erfarer, skal saken være avsluttet.

I et møte med Fylkesmannen i mars 2014, erkjente sykepleieren at hennes handlinger var lovstridige, og at hun tror forholdet har vært en ekstra belastning for pasienten. Hun sier også at hun burde avsluttet forholdet tidligere, og at hun aldri fravek pasientens behandlingsopp-legg. Hun erkjenner å ha begått en stor feil.

Hun sier at hun leste journalene fordi hun var redd for at hennes navn skulle være nevnt, og hvilke konsekvenser det kunne få. Hun sier også at hun hadde det vanskelig privat.

Sykepleieren mener at hun opplevde relasjonen som verdifull for begge parter, og at hun ikke tenkte på lovstridighetene og eventuelle komplikasjoner for pasientens behandling mens forholdet pågikk.

– Jeg hadde et intenst ønske om å hjelpe henne. Vi snakket aldri om behandling på fritiden, og hun fikk alltid bestemme selv hva vi snakket om, sa sykepleieren i møtet med Fylkesmannen.

Manglende integritet

Fylkesmannen sendte saken til Statens helsetilsyn. 4. juli ble sykepleieren fratatt sin autorisasjon. Sykepleieren har klagefrist på vedtaket frem til 25. juli. Hun ble avskjediget fra sin stilling ved St. Olavs Hospital i desember i fjor.

Statens helsetilsyn vedtok at hun hadde brutt Helsepersonellovens paragraf 57, første ledd, og paragraf 21a. Hun ble anmeldt for brudd på paragraf 21a.

I sin vurdering legger tilsynet vekt på at sykepleieren ikke gjorde noe forsøk på å avslutte relasjonen, på tross av gjentatte advarsler fra arbeidsgiver. De finner det også kritikkverdig at sykepleieren ikke søkte veiledning hos ledere eller kolleger. Statens helsetilsyn har ikke konkludert med at forholdet har vært seksuelt.

Adresseavisen har vært i kontakt med sykepleieren, som ikke ønsker å uttale seg ytterligere i saken.

Foto: Adresseavisen
Alvorlig sak: St. Olavs Hospital har ikke erfart lignende tilfeller tidligere, ifølge Randi Maarud. Foto: OLE MARTIN WOLD