At kvinner med urinlekkasje blir bedre av å knipe, har lenge vært kjent. Nå har forskningssjef Siv Mørkved ved St. Olavs hospital g jort en undersøkelse der hun har fulgt 83 prostataopererte i et år. Halvparten har fått spesiell oppfølging med trening.

- Urinlekkasje forekommer ofte hos menn som er prostataoperert. Det viste seg at problemet ble mindre hos de som fikk spesiell oppfølging, med ukentlig trening og oppfordring om å gjøre øvelser hjemme, sier hun.

Problemer

Ereksjonsproblemer er også vanlig etter prostataoperasjon.

- Deltakerne ble også spurt om ereksjonssvikt. Denne delen av undersøkelsen er ikke gjennomgått ennå. Men vi har internasjonale studier der deltakerne har hatt problemer med ereksjonen, uten at årsaken har vært prostataoperasjon.

Resultatene fra disse studiene viser at bekkenbunnstrening også hjelper disse pasientene, sier Siv Mørkved.

Spesifkk trening

Selv om menn jogger og er aktive fysisk, betyr det ikke at bekkenbunnsmusklene blir aktivert. Her dreier det seg om spesifikk trening av de indre musklene. Når musklene trekkes sammen, løftes muskelgulvet i bekkenet litt opp. Og åpningene lukkes.

Bekkenbunnstrening for menn gis vanligvis ved sykehus som har urologiske avdelinger. Ifølge Mørkved, som lørdag holder foredrag i Suhmhuset, er det foreløpig ikke så mange fysioterapeuter som har tilbudet.

- Hjelper bekkenbunnstrening menn som har en overaktiv blære?

- Det har vi ikke grunnlag for å si. Men det kan ha effekt på menn som har problemer med å få tømt seg skikkelig, sier Siv M ørkved.

Foto: HENRY ROMERO
Muskulaturen i bekkenet sett nedenifra. Musklene er tegnet med rød farge. Foto: ILLUSTRASJON / GRAY ANATOMY