Klikk på grafikken for å få kartet større. Foto: Adresseavisen / Grafikk: Erik Borge

Hittil har pendlere hatt elleve parkeringsplasser til rådighet, men bilistene har like ofte benyttet seg av gressområdene rundt grunnet plassmangel.

Nå satser Miljøpakken på å nær firedoble kapasiteten til 42 plasser, og de har satt av et budsjett på 2,8 millioner kroner.

Utført til høsten

– Det er det vi klarer å bygge ut på det området, så jeg håper 42 plasser vil dekke det nødvendige behovet.

Det vil i tillegg begrense hvor folk kan parkere, så vi får en litt mer kontrollert parkering enn hva tilfellet er i dag, sier byggeleder i Statens Vegvesen, Mats-Andre Lied. Planen er å starte opp arbeidet neste uke, men Lied vet ikke hvor raskt utbyggelsesprosessen vil gå.

– Jeg er usikker på aktivitetsnivået med tanke på fellesferien, så det er vanskelig å love noe. Men vi håper å bli ferdig så fort som mulig, og tar utgangspunkt i september. Arbeidet vil i hvert fall bli fullført til høsten, sier Lied.

Begrenset i byggeperioden

Pendlerparkeringen blir tilrettelagt for korttidsplasser, slik at flest mulig kollektivreisende i Trondheim får nytte av tilbudet. I løpet av byggeperioden vil det være et delt anlegg, så det blir mulig for pendlere å sette fra seg bilen også i sommer.

Anleggsfasen vil imidlertid føre til større begrensninger. Det vil være ni til ti plasser til rådighet, og bilen får stå i maksimalt 24 timer.

Skilting for regulering av parkeringsplasser vil trolig komme opp denne uken.

Økt popularitet

Totalt finnes det i dag over tusen pendlerparkeringer i trondheimsregionen, både for bil og sykkel. Parkeringsplassene er nær bussholdeplasser og togstasjoner, noe som gjør det enklere å kombinere bil og sykkel med kollektivtrafikk.

Tilbudet er gratis, og ifølge Eivind Myhr, som jobber i samferdselsavdelingen i Sør-Trøndelag fylkeskommune, er det et tilbud trondhjemmere setter pris på.

Spesielt har populariteten økt etter at busstilbudet ble forbedret, og enhetstakst ble innført.

– Det har vært noen utfordringer med kamp om arealer, og det er ikke en lett oppgave å finne områder til parkeringsplasser. Vi kunne sikkert bygd hundre parkeringsplasser på Ranheim uten at det hadde møtt etterspørselen, sier Myhr.

– Men vi har sett behovet og bygger det vi får til, og håper det kan bidra til å gjøre hverdagen enklere for en del folk.

Hilser utvidelsen velkommen

Monika Wist måtte ty til sykkelen etter at Ranheims pendlerparkering ble stadig mer populær.

Monika Wist (26) har benyttet seg av pendlerparkeringen på Ranheim i halvannet år. Den siste tiden har hun derimot sett seg nødt til å sykle, da det ofte er kamp om de elleve plassene.

– Nå i sommerhalvåret sykler jeg fordi det er så vanskelig å få parkeringsplass. Det har vært spesielt fullt nå i fellesferien, da det virker som en del parkerer her og drar på ferie, sier Wist.

Fullt én av fem ganger

Wist jobber i et reklamebyrå i Stjørdal, og pendler daglig fra hjemmet på Vikåsen.

Ifølge Wist har det vært ekstra trangt om plassen på pendlerparkeringen helt siden januar. Hun anslår at pendlerparkeringen er full én av fem ganger.

Da Adresseavisens utsendte er på stedet står det omtrent like mange biler parkert utenfor oppmerket parkeringsareal som på de faktiske parkeringsplassene. Det kommer ikke som noen overraskelse på Wist.

Godt tilbud

– Jeg har blitt parkert inn én gang, og måtte bare gå fra bilen. Jeg var fortsatt parkert inn da jeg sjekket senere på ettermiddagen, og fikk først kjørt ut bilen rundt ti på kvelden, sier hun.

Wist ønsker gjerne å fortsette å benytte seg av parkeringen, og mener det er et godt tilbud som både gjør det enklere for pendlere og kutter kostnader.

– Det er dyrt å kjøre hele veien, med tanke på bompenger, drivstoff og slitasje på bil. Dersom jeg skulle tatt buss hele veien måtte jeg i tillegg ha kjøpt et ekstra busskort, så jeg sparer mye på å benytte meg av pendlerparkeringen, sier Wist.

Nå er hun positiv til firedoblingen av kapasiteten, og hilser utvidelsen velkommen.

– Det er et veldig godt tilbud som tilrettelegger for pendling. Jeg synes det er kjempebra at parkeringsplassen blir utvidet, sier Wist.