Det var på ettermiddagen lørdag 11. juli at glassplaten fra sørvestre fasade landet på fortauet i Mauritz Hansens gate på Øya.

Hendelsen som kunne fått fatale følger, ble oppdaget av en tilfeldig forbipasserende. I Trondheim eiendom frykter man det bare var et tidsspørsmål før flere plater kunne ha lidd samme skjebne. Det er til vanlig stor trafikk av kjørende og gående i området, som ligger like ved St. Olavs Hospital.

Glassplatene er ikke mekanisk festet med skruer. Platen som løsnet, var ikke godt nok festet i festeskinnen, siden falsen på den øverste skinnen var for knapp. Den skled til slutt ut.

Ingen hyggelig sak

- For oss er dette ingen hyggelig sak. Men bygget ble raskt sikret, og vi har brukt god tid på å komme frem til hvordan glassplatene kan festes bedre. Nå skal arbeidet gjøres ordentlig, sier Lars Petter Gamlem distriktssjef i divisjon bygg i NCC. NCC har vært totalentreprenør for det åtte år gamle helsebygget, som eies og drives av Trondheim kommune.

En underentreprenør hadde ansvar for detaljprosjektering og montering av de om lag 500 glassplatene, men firmaet gikk senere konkurs. Nå har NCC leid inn et annet firma.

- For en stor aktør i byggebransjen som NCC må det vel føles beklemmende å ha en slik sak hengende ved?

- Det som skjedde er svært beklagelig. Som en seriøs aktør er en slik hendelse ikke ønskelig. Men vi føler vi har en fin dialog med kommunen og at vi er inne i en god prosess. Helse, miljø og sikkerhet (HMS) er noe vi setter svært høyt, understreker Gamlem.

Han regner med at arbeidene med å sette opp alle glassplatene som er tatt ned samt feste på nytt de som fortsatt står, kan ta til om et par uker. Jobben vil muligens ta fem–syv uker, avhengig av hvor mange mann som settes på jobben. Den er ventet å koste 1,7 millioner kroner i arbeidspenger. Alle utgifter og omkostninger dekkes av NCC.

Aksjonerte umiddelbart

Det er vedlikeholdsavdelingen i Trondheim eiendom ved henholdsvis prosjektleder Hanne Sandstad og avdelingsleder Tormund Ledang Husøy som følger opp utbedringene på Øya helsehus. De priser seg lykkelige over at ingen personer ble truffet av glassplaten.

- Vår driftsavdeling aksjonerte umiddelbart da hendelsen ble varslet. Brannvesenet rykket ut for å bistå. NCC kalte inn folk fra ferie. Det ble omgående iverksatt sikringstiltak. Hele fasaden på bygget ble nøye undersøkt, og det endte med at 220 glassplater–nærmere halvparten–ble demontert, opplyser Tormund Ledang Husøy.

Det er ingen umiddelbar fare for at de platene som fortsatt står, skal løsne og falle ned. Platene som er tatt ned, er merket og skal settes opp på nytt.

Trondheim kommune og NCC har leid inn Sintef Byggforsk for å undersøke hvorfor det gikk galt. NCC har bedt rådgivende ingeniør Rambøll gjøre beregninger med hensyn til ny innfesting av platene. Sintef skal nå kvalitetssikre disse beregningene.

Skal kunne stå i 50 år

- Vi forutsetter at fasaden skal kunne stå i 50 år, fremholder Hanne Sandstad.

Verken Gamlem i NCC eller Sandstad og Husøy i Trondheim eiendom har hørt om tilsvarende hendelser. Å bruke slike glassplater på fasader er en vanlig og anerkjent metode. Men på Øya helsehus skyldtes det en kombinasjon av at løsningen var feil prosjektert og feil montering.

- NCC har erkjent ansvar og vært imøtekommende hele veien. Fra kommunens side har vi stilt krav, og NCC har kommet med forslag til løsninger vi ikke umiddelbart har kunnet godta. For å være på den sikre siden ble vi enig med NCC om å bruke Sintes Byggforsk som rådgiver. NCC har vært lydhør for Sintefs innspill, understreker Sandstad.

Finner ikke dokumentasjon

Husøy forteller at i og med at underentreprenøren som monterte glassplatene gikk konkurs, har man slitt med å finne dokumentasjon på arbeidene som ble utført. Det hadde lettet arbeidet om slik dokumentasjon hadde vært å finne.

- Nå har vi i stedet prøvd å rekonstruere hvordan de har tenkt, sier Husøy.

Under monteringen av platene må det tas hensyn til at det skal være full drift i bygget. Arbeidene vil starte i bakgården med et prøvefelt, før man går over til fasaden på forsiden.

- Burde det ikke før denne dramatiske hendelsen ha vært oppdaget at platene var for dårlig festet?

- Dette er en vanlig brukt metode. Det er mulig etterpåklokskap, men vi tror man kunne ha avdekket svikten gjennom en systematisk etterkontroll hos entreprenøren, sier avdelingsleder Tormund Ledang Husøy.

Flere uheldige omstendigheter

Rapporten fra Sintef Byggforsk peker på flere uheldige omstendigheter til at glassplaten falt ned. Fasadeplatene er festet til skinner i over- og underkant. Platene senkes ned i skinnene. Hvis lysåpningen blir for stor, vil det kunne gå ut over sikkerheten. Temperaturendring i fasadeplaten og fuktendring i veggen har også vært en medvirkende årsak.

- Har denne hendelsen vært en tankevekker for kommunen?

- Ja, det må man kunne si. HMS har vi fokus på hele tiden. Dette er en liten detalj i et stort bygg. Likevel får det store konsekvenser når noe slikt skjer og dette kunne endt fatalt. Nå ser vi fremover og håper på en god løsning. Vi synes vi har hatt en god prosess, sier prosjektleder Hanne Sandstad.

Sikret bygget: Prosjektleder Hanne Sandstad og avdelingsleder Tormund Ledang Husøy i vedlikeholdsavdelingen i Trondheim eiendom forteller om et nært samarbeid med totalentreprenøren NCC etter den alvorlige hendelsen da en glassplate deiset i fortauet på fremsiden av Øya helsehus. Foto: VEGARD EGGEN
Svært alvorlig: - Mulig etterpåklokskap, men vi tror man kunne ha avdekket svikten ved en systematisk etterkontroll hos entreprenøren, sier avdelingsleder Tormund Ledang Husøy og prosjektleder Hanne Sandstad i vedlikeholdsavdelingen i Trondheim eiendom om glassplaten som løsnet fra Øya helsehus. Foto: VEGARD EGGEN
Livsfarlig: Som ved et under ble ingen personer truffet da en 50 kg tung glassplate løsnet fra fasaden i sjette etasje på Øye helsehus og ble smadret mot fortauet. Foto: VEGARD EGGEN