Det opplyste politimester Arnstein Nilsen etter at beredskapsgruppa med geologer, Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) samt Jernbaneverket hadde et møte på rådhuset på Åndalsnes mandag.

– Jernbaneverket setter nok i gang så raskt de klarer det i praksis, sa politimesteren, ifølge Åndalsnes Avis. Sivilforsvaret trekker seg også ut av området, men ferdels- og oppholdsforbudet i området under Mannen opprettholdes.

- Vanskelig

– Jeg fikk akkurat ei tekstmelding fra kommunen om situasjonen - og den må vi selvsagt forholde oss til, selv om noen av de evakuerte nok begynner å bli litt lei situasjonen. Men det er jo naturen som bestemmer. Det løse partiet kan jo ha kilet seg fast på et vis også - og fjellet kan komme om 30 år eller om tre dager. Det er dette som gjør dette så vanskelig for alle parter, sier Kjell Sogge til adressa.no. Han har en gård i området som han ikke lengre bor fast på. Selve gården hans er ikke truet med det ventede skredet, men han rammes av ferdsels- og oppholdsforbudet ettersom veien bort til gården er stengt.

Gult farenivå

Ordfører Lars Olav Hustad er glad for at Raumabanen åpnes for godstrafikk. De 11 evakuerte fra Lyngheim får imidlertid ikke flytte hjem men kan, etter avtale med politiet, hente ut ting som de trenger. Hvor lenge evakueringen av beboerne vil fortsette er uklart.

I begynnelsen av neste uke vil kommunen sammen med eksperter ha nytt evalueringsmøte.

Beregningen av størrelsen av skredet og potensiell rekkevidde har ikke nedret seg. Bevegelsene i fjellet har derimot gått betydelig ned de siste dagene; fra opptil 4,5 centimeter i døgnet til om lag to millimeter. 2 mm i døgnet tilsvarer mellom 30-70 cm i året, skriver RBnett.

Åknes Tafjord beredskap som gjennomfører overvåkingen har gått ned fra rødt til gult farenivå, som fortsatt innebærer kontinuerlig vurdering av overvåkingsdata. En regn- og mildværsperiode kan føre til en økning i bevegelsene, men det er ikke noe slikt vær på gang de neste ti dagene, ifølge værvarselet.

Åknes Tafjord Beredskap gjennomfører en styrking av overvåkingssystemet, men blant annet geofon som måler rystelser i ustabilt fjellpartiet samt en lidar-måler som skanner fjellsida.