Publikum krydde over alt rundt Smelthytta og Malmplassen da de svenske fôrbøndene fra Klövsjö ledet an under defileringen av de 87 hesteekvipasjene. Foto: Geir Tønset

Statsråd Tine Sundtoft tok frem superlativene da hun på Malmplassen holdt åpningstalen for den 162. utgaven av Rørosmartnan.

– Dette var en strålende opplevelse som jeg kommer til å huske veldig lenge, sa Sundtfoft til Adresseavisen rett etter at det timelange åpningsprogrammet var over.

Perfekt timet solskinn

Flere tusen publikummere var tidlig på plass for å sikre seg god utsikt til åpningsforestillingen, hvor arrangørene på heldigste vis hadde timet solens frembrudd fra blå himmel helt perfekt.

I det flotte vinterværet hilste ordfører Hans Vintervold publikum på sedvanlig vis, og ble det servert et tyvetall innslag i form av musikk, sang, dans og spell fra den store snøscenen – alt godt bundet sammen av vertene Ingrid Indset og Frank Nordvik.

Som alltid var det store høydepunktet defileringen av hele 87 hesteekvipasjer fra nær og fjern, før statsråd Tine Sundtoft holdt sin offisielle åpningstale.

– Uten hesten stoppet Røros

– Menneskets edleste seier er temmingen av hesten, ifølge en av antikkens filosofer. Det slutter jeg med til, etter å ha sett lasskjørerne med sine flotte, nordiske hester, sa Sundtoft i sin tale.

Hun viste til at hesten gjennom flere århundrer bandt Røros sammen med resten av verden, med frakt av folk, varer og malm. Som øverste myndighet for fredningsarbeidet sa hun seg derfor glad for at strekninger av lasskjørernes gamle veinett er blitt en del av verdensarven.

– Inkluderende og høflig

– Denne lille byen, langt inne på vidda, har utviklet en atmosfære av ekte urbanitet. Urbanitet handler ikke bare om hvor tett man bor i en by. Urbanitet handler også om å være inkluderende og høflig, egenskaper rørosingene har utviklet i kontakt med tilreisende. Røros er et praktfullt sted, erklærte hun.

Statsråden trakk også frem verdensarvstatusens betydning for verdiskaping i det nedlagte gruvesamfunnet Røros.

Fylte gatene som sild i tønne

– Samtidig har rørosingene pågangsmot og skaperkraft gitt nye næringsveier bygd på kultur og tradisjon. Merkevaren Rørosmat er ett fabelaktig eksempel, med årlige prisdryss. Og ikke nok med det – Røros er for tredje år på rad utnevnt til landets beste kulturkommune, og martnan er en del av alt dette, sa Tine Sundtoft.

Det var det neppe vanskelig for publikum å slutte seg til, før de etter åpningen bokstavelig talt fylte opp Bergstaden som sild i tønne og ga seg den fem dager lange martnasfesten i vold.

– Røros er et praktfullt sted, sa statsråd Tine Sundtoft (t.v.) i sin åpningstale. Her følger hun åpningsforestillingen sammen med martnassjef Lillian Sandnes. Foto: Geir Tønset
Disse to småtrollene fulgte martnasåpningen fra første rad, mellom sprinklene på publikumsstakittet. Foto: Geir Tønset
Det var svart av publikum over alt under martnasåpningen og denne guttegjeng fant sin orkesterplass på et av hustakene ovenfor Malmplassen. Foto: Geir Tønset