Høstonna er i gang og rundballer er et kjent syn på åkrene langs veien. Men titt og ofte plasserer bønder og grunneiere både rundballer og tømmerlunner vel nærme veikanten. Da blir det farlig.

Sju meter

- Vi opererer med en sikkerhetsavstand fra hvitstripa. Jo mer trafikk, jo større sone. Utenfor tettbygd strøk skal ikke ting plasseres nærmere enn sju meter fra hvitstripa, opplyser Helge Stabbursvik ved Statens egvesen til adressa.no.

Som å kjøre i berget

- Dersom en bil havner utfor veien og krasjer i en rundball, blir det som å kjøre rett i en bergvegg, påpeker han.

For ikke å snakke om et sammenstøt med en container som den på bildet, eller en diger tømmerlunne.

- Reglene gjelder også hensatte kjøretøy og tilhengere som av og til plasseres på veikanten.

Bøndene er verstinger

- Er det bønder og grunneiere som er synderne?

- Ja, det er vel ikke til å komme utenom, det.

Dersom Statens vegvesens ansatte kommer over tilfeller hvor slike ting er plassert i veikanten, kan de gå til anmeldelse.

- Men i første omgang vil vi ta kontakt med grunneier og be om at det som ligger for nært veien, fjernes. Som regel imøtekommes slike oppfordringer forholdsvis raskt, sier Stabbursvik.

Vegvesenet ser uansett behovet for å minne grunneiere om å tenke over sikkerhetsavstanden og flytte gjenstander som ligger for nært veien.

Les også: 19-åring sendt til lege etter utforkjøring

Les også: MC-ulykke i Inderøy

Denne tømmerlunden er plassert altfor nærme veien i forhold til bestemmelsene om sikkerhetsavstand til hvitstripa. Foto: STATENS VEGVESEN