På bildet fra i formiddag kan man se to kalkdynger som har oppstått etter at det begynte å komme brentkalk ut av nedre del på siloen som kollapset forrige søndag.

Konsernsjef i morselskapet Franzefoss Minerals understreker at det ikke er noen dramatikk i dette.

- Nå er alt stabilt igjen. I og med at konen (spissen nederst) har falt ned har det dannet seg små åpninger. Det har rydd frem på begge sider, men siloen har ikke rørt på seg, understreker Solum.

Håper på svar

Det er Sintef som foretar beregningene som forhåpentligvis kan gi svar på hvorfor siloen kollapset forrige søndag. Nå er 12 nye stålbjelker sveiset fast i selve siloveggen og toppen for å gjøre den stabil.

- Vi jobber nå med å berede grunnen for tømmingen. Tiden jobber imot oss. Vi må utnytte det fine været og at det er en ledig båt for oppdraget de neste dagene, sier Solum.

Sjekker rystelser

Produksjonen av brentkalk startet opp igjen lørdag kveld, men etter bare noen timers produksjon ble det full stans da kalk begynte å sive ut av en åpning.

- I løpet av søndag kveld oppsto det komplikasjoner rundt siloen på bakkenivå, der brentkalken har rent ut. Vi har stoppet ovnen igjen for å være sikre på at rystelser i siloområdet ved produksjon (stein som faller ned i liten silo eller motordrift til elevator), ikke påvirker den havarerte siloen negativt, opplyser daglig leder Glenn Håkon Bekkeli i Norfrakalk.