Dekan Aud Tønnessen ved Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo forklarer det du må vite om kirkevalget.

- Hva er nytt ved årets kirkevalg?

- Det er for første gang direkte valg på flertallet av medlemmene i Kirkemøtet, og i ni av elleve bispedømmer stilles det to lister. Det er en valgsituasjon man ikke har hatt tidligere. Ved de tidligere valgene har det vært kjempevanskelig å vite hva folk står for, og man har ikke hatt noen andre å stemme på. Nå kan man velge, sier Tønnessen.

- Hvilken betydning har det at det stilles to lister?

- Det er et kirkepolitisk valg som er mye tydeligere enn det har vært før. Det handler om tilspissede saker, som skaper en slags valgkamp. Jeg tror det er veldig bra, og noe som er med på å styrke demokratiet i Kirken. At det blir en valgkamp kan føre til polarisering, men det er et gode at Kirkens medlemmer diskuterer og ønsker og være med på å bestemme. Man bør ikke være redd for å tydeliggjøre uenighetene. Det er verre at man ikke vet hva Kirkens folk står for, sier Tønnessen.

- Hva skiller de to listene?

- Nå er det i alle fall veldig klart hva én av listene står for. Åpen folkekirke kom til som en reaksjon på at Kirkemøtet i fjor sa nei til å vie homofile. De har en valgplattform som er bredere enn den ene saken, men det er denne saken det har spisset seg rundt. Nominasjonskomiteens liste er mer sammensatt og kanskje mer balansert, med kandidater som har ulike synspunkter i dette spørsmålet. Det er påfallende at begge listene er representert av folk med bred erfaring og mye kompetanse.

- Hva står dette valget om?

- Det viktigste spørsmålet de neste fire årene er hvordan man skal organisere Kirken som Norges folkekirke. Det skal stakes ut en kurs for fremtiden til Den norske kirke. Hva slags folkekirke skal vi ha? Nå som båndene til staten svekkes må man nok regne med en svakere økonomi for Kirken, noe som kan ha betydning for strukturen av menigheter. Ekteskapsspørsmålet blir for mange viktig, men de som velges inn i bispedømmerådene og Kirkemøtet har også et stort økonomisk ansvar i den kommende perioden.

- Hvorfor er det viktig å stemme ved kirkevalget?

- I tillegg til at det stilles to lister, er det direkte valg på flertallet av medlemmene i bispedømmerådene. Samlet utgjør medlemmene i de elleve bispedømmerådene Kirkemøtet, som er det øverste valgte organet i Kirken. Kirkemøtet har myndighet til å utforme liturgi og vedta salmebøker og har en enorm innflytelse på hvilken profil Kirken skal ha. Om man er opptatt av hvordan Kirken skal fremstå bør man gå og stemme.

- Hvordan vil spørsmålet om vigsel av likekjønnede påvirke valget?

- Det som vil skje er at de som ikke ønsker å endre dagens praksis vil sørge for å kumulere de kandidatene på nominasjonskomiteens liste som representerer deres syn. De som ønsker endring og vil åpne for å vie homofile par vil stemme på Åpen folkekirke, og kumulere de kandidatene på nominasjonskomiteens liste som har samme standpunkt, sier Tønnessen.