- Jeg har gått og ventet på dette øyeblikket i flere uker. Jeg bestemte meg da det snødde som mest søndag kveld: Straks det lysner skal jeg på ski i Bymarka! At det blåser og snør litt spiller ingen rolle, smiler Øyvind Vang og spenner på seg skiene ved Fjellseterløypa.

Foran ham ligger helt ferske nypreparerte spor opp mot Henriksåsen. Snøgleden lyser over hele ansiktet der han legger av gårde.

Smilet er ikke særlig mindre hos maskinfører Kjetil Adolfsen. Med rutinerte grep fører han den nyinnkjøpte prepareringsmaskinen Prinoth Husky fra Italia gjennom snøen.

Legger klassisk - og skøytespor

På minutter er titalls centimeter med løssnø forvandlet til glitrende klassisk - og skøytespor med en total sporbredde på 3,1 meter.

- Vi som kjører spormaskinene er alle tidligere aktive skiløpere og kjenner gleden over å kunne legge forholdene til rette for fine skiturer. Å legge spor dagen etter vinterens første skikkelig store snøfall er en god følelse. Jeg liker snøen! sier Adolfsen og gir gass.

Mandag var den første dagen den nye spormaskinen var i bruk.

- Vi har hatt noen diskusjoner om hvor mye snø vi trengte for å kunne ta den i bruk. Det er ikke så lurt å ta unødige sjanser. En liten stein på et parti i løypa med lite snø kan være nok til å sette den ut av drift i to dager. Men heldigvis var det mer snø enn jeg trodde da jeg begynte kjøringen ved 07-tiden i morges, sier Adolfsen og gløtter i bakspeilet.

Silkemyke og velpreparerte løyper legger seg bak ham. De første skiløperne er allerede ute og hilser begeistret når Adolfsen brummer forbi.

Få de siste værnyhetene: Gjør som 16 400  andre - følg VærAdressa på Facebook

Legger 12 kilometer spor i timen

Spormaskinen er rene milslukeren. Med kontinuerlig kjøring kan den legge 12 kilometer spor i timen eller over sju mil løyper på en dag.

- Vi kjører for fullt de neste dagene for å preparere hele løypenettet. I Henriksåsen legger vi 15 kilometer med løyper. Samtidig er det tre maskiner som preparerer spor i Granåsen og en i Strindamarka. I tillegg blir det kjørt to snøscootere med ruller i Bymarka, sier Adolfsen.

Når alle lange og korte løyper er ferdig preparert er det 300 kilometer løyper i Trondheims utfartsterreng å boltre seg i.

- Avhengig av hvor mye snø som kommer de neste dagene, noe som gjør at løypene må prepareres på nytt, regner vi med å ha hele løypenettet ferdig sporkjørt i løpet av to-tre dager, sier driftsleder Jan Røising i Trondheim Bydrift.

Steder i Trøndelag med preparerte skispor mandag

Det store snøfallet søndag førte til voldsom aktivitet i små og store løypenett over hele Trøndelag mandag. Med få unntak ble det preparert løyper i rundt 30 anlegg.

(i alfabetisk rekkefølge)

Bjugn

Budal

Bymarka

Frol

Følling

Henningsvatnet

Henningvola

Holtålen

Hommelvik

Knyken skisenter

Kolvereid

Krokstadøra

Kvam

Langmyra

Leksdal

Meråker

Namsos

Namdalseid

Oppdal

Orkanger

Ranheim

Rennebu

Resdalen

Røros

Skogn

Steinkjer skistadion

Strindamarka

Stugudal

Spillumsmarka

Tydal

Kilde: skisporet.no

- Jeg liker snøen! sier maskinfører Adolfsen og gir gass med den nyinnkjøpte spormaskinen til 1,5 milloner kroner. Foto: Håvard Haugseth Jensen