Den tidligere SV-politikeren er sterkt kritisk til Krekars uttalelser om at de som sto for angrepet på Charlie Hebdo i Paris er helter.

– Aksepterer man slike metoder er det det samme som å utøve terror selv, eller å akseptere kriminelle metoder. Ut fra mitt syn burde det være like straffbart. Det er et svært dårlig signal han sender, sier Berwari.

Han mener Krekar har en liten trofast følgerskare, men sier det virker som om Krekar etter løslatelsen forsøker å bygge sin posisjon i den politiske og religiøse debatten. Berwari argumenterer selv for et klart skille mellom religion, stat og lover, men har fått kritikk fordi han tidligere har uttalt at man bør ha dialog med Krekar.

Taktiske uttalelser

Overfor Adresseavisen peker Berwari på at Krekar nå fremstår som en taktisk politiker der han i arabiske medier fokuserer på islam, mens han i kurdiske medier snakker om kurdiske saker og kurdernes rolle.

–Han er farligere enn før. Da brukte han bare nettforum og nettsider. Nå vil han skape en større diskusjon om religion, politikk og samfunnsliv, og kurdernes rolle og situasjon. Der forsøker han å få med mange parter for å legitimere saken og sin rolle, sier Berwari.

–Har Norge håndtert Krekarsaken på en dårlig måte?

–Han er blitt så profilert at det er vanskelig. Signalene nå er at Norge jobber blant annet med irakiske og kurdiske myndigheter for å finne en løsning. Det er svært positivt. Jeg tror kanskje ikke det er gjort nok tidligere for å få til et internasjonalt samarbeid om dette, sier Berwari.

Farlig våpen

Han tar selv sterk avstand fra Krekars uttalelser og berømmer initiativet om å slå en fredsring rundt blant annet jødiske synagoger. Han utfordrer også flere muslimske ledere til å tørre å ta et oppgjør med den aggressive retorikken og de problematiske sidene ved egen religion. For eksempel deler av Koranen som kan brukes til å legitimere vold.

–Religion kan være et av de farligste våpnene i dag. Det er viktig at vi bruker det til å skape en bedre verden, sier han.