Røros: – Det var ikke i tvil om at det er uaktuelt å tiltale ham for uaktsomt drap, men han må likevel stå til rette for tre alvorlige forhold.

Det sier førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes ved Trøndelag statsadvokatembeter til Adresseavisen.

– Skyldtes ikke kjøreadferd

– Beslutningen om å droppe tiltale for uaktsomt drap ble tatt med utgangspunkt i ulykken ikke hadde sin årsak i selve kjøreadferden, sier Soknes.

Tiltalen omfatter derfor brudd på veitrafikklovens § 3 om generell aktsomhet, kjøring i ruspåvirket tilstand og kjøring med førerkort som ikke dekket bruk av bil og tilhenger med tillatt totalvekt på over 3,5 tonn.

Tilhenger i svært dårlig stand

– Etterforskningen har vist at utlånshengeren, som var lastet med terrassematerialer, var i så dårlig teknisk stand, at Vegvesenet sier den ville ha fått kjøreforbud ved en eventuell kontroll, sier han.

Etterforsker utlåners ansvar

Soknes legger til at bilfører har et utvilsomt aktsomhetsansvar, både når det gjelder å sjekke at en tilhenger er i orden og at eget førerkort dekker kjøring med den redskapen som brukes.

– Men jeg har også gitt beskjed om at det skal opprettes sak mot det aktuelle byggevarefirmaet som lånte ut hengeren, for å etterforske hvorvidt de har etterlevd sitt ansvar når det gjelder hengerens tekniske tilstand og omstendighetene rundt det aktuelle utlånet, sier han.

Etterforskningen har konkludert med at hengeren ikke var overlastet, men den var bl.a. totalt uten bremser på den forreste av de to hjulakslingene og dekkutrustningen var elendig.

– Tilhengeren helt uegnet

– Draget var dessuten så kort, at hengeren i utgangspunktet var helt uegnet til den aktuelle transporten av lange terrassematerialer, sier Soknes.

Han forklarer at det førte til at lasten ble så baktung at det oppsto et minustrykk på over 40 kilo på hengerfestet, slik at hengerfestet ble løftet istedenfor å presses ned av omtrent tilsvarende vekt.

Omkom på stedet

Sammen med bremsefeil og dårlige dekk, førte dette til at hengeren begynte å «woble» uten at bilføreren klarte å rette gjenvinne kontrollen og ekvipasjen havnet over i motgående kjørebane.

Der slet hengeren seg og havnet i grøfta, mens bilen gjorde et rundkast tilbake over i høyre kjørebane og landet på taket. Camilla Klinge, som var passasjer i bilen, omkom på stedet, mens bilføreren slapp unna uten alvorlige fysiske skader.

Strafferamme på ett år

– De tre tiltalepunktene mot 38-åringen har en strafferamme på inntil ett års fengsel. Vedkommende som er ansvarlig i forbindelse med forholdene rundt utlånshengeren er på ferie, slik at vi ennå ikke har kommet i gang med den siden av saken, sier politiførstebetjent Øyvind Unsgård ved Røros lensmannskontor.

Den 38-årige ulykkessjåføren er for tiden bostatt i Sulitjelma, og har nå fått tiltalen forkynt via Salten politidistrikt. Det er foreløpig ikke fastsatt noen dato for når skal opp for Sør-Trøndelag tingrett.

Uegnet: Utlånshengeren som kom ut av kontroll var i meget dårlig teknisk stand og betegnes dessuten som helt uegnet for det aktuelle transportformålet. Foto: Geir Tønset
Strafferammen: - De tre tiltalepunktene mot 38-åringen har en strafferamme på inntil ett års fengsel, sier politiførstebetjent Øyvind Unsgård ved Røros lensmannskontor. Foto: GEIR TØNSET