– Denne historien kom til meg, nesten som en åpenbaring, da jeg var syk. Jeg tok vare på den til jeg ble frisk nok til å skrive, sier Eskil Aasmul (42) når han utgir romanen «Ut av mørket».

Den innholdsrike historien han beskriver i boka, dukket opp i hodet hans på 2000-tallet, da han i hele åtte år var sengeliggende med sykdommen ME, kronisk utmattelsessyndrom. I 2008 var han ute av senga, og i dag er han så å si frisk.

– ME er som en tiger i bur. Av og til merker jeg at tigeren er der, men nå slipper den ikke ut av buret lenger, sier han.

Aasmul bor i Oslo, men vokste opp i Trondheim, og hans ungdomsår på Tonstadbrinken er en inspirasjonskilde for skildringen av omgivelsene der handlingen foregår. Men først og fremst er boka en undersøkelse av det onde og det gode.

Bekjempe det onde

– På omslaget står det at jeg tror mennesker er grunnleggende gode og at meningen med livet er å bekjempe kreftene som hindrer oss i å være det. Det er en litt unyansert formulering, men den forteller noe om temaet i boka, sier Aasmul.

«Ut av mørket» tar oss med til Lerkeveien, som er inspirert av Aasmuls omgivelser på Tonstadbrinken, der vi møter et omfattende persongalleri, både rampegutter og voksne av ulikt slag. Mange av dem sliter med ulike problemer. I et mørklagt hus i skogen bor dessuten en mystisk mann som alle frykter.

–Mange av personene i boka havner i valgsituasjoner der de kan velge mellom det onde og det gode. Det er som den tegningen der Donald Duck han står med en engel på den ene skulderen og en djevel på den andre. Han har trøbbel med å velge hvem han skal høre på, sier Aasmul.

Mennesket er godt

Parapsykologiske fenomener, besettelser og muligheten for gode og onde ånder er underliggende temaer.

– Det er skrevet mye om å være besatt av onde ånder. Jeg prøver å se for meg hva som kan skje hvis man er besatt av en god ånd, sier Aasmul.

– Men det finnes en god del ondskap i denne boka?

– Ja, men jeg tror ikke mennesket er ondt. Alle rettferdiggjør onde handlinger på en eller annen måte. Til og med Anders Behring Breivik, som skrev et langt forsvarsskrift. De som ikke greier å rettferdiggjøre det de gjør på annen måte, sier ofte at de adlød en indre stemme som befalte dem å utføre onde gjerninger. Da er det snakk om en besettelse. I tidligere tider var eksorsisme og djevleutdrivelse anerkjente behandlingsformer, og i enkelte miljøer forekommer det fortsatt.

Noe vi ikke ser

Eskil Aasmul er opptatt av parapsykologiske fenomener.

Miljøpåvirkning er i dag en vanlig forklaring på hvorfor mennesker handler godt eller ondt. Men kanskje det finnes usynlige krefter, kanskje det foregår ting på et plan vi ikke ser, antyder han.

Aasmul er allerede i gang med ei ny bok, som skal bli noe helt annet. For mange år siden skrev han novellen «Viktor Vektor og de gale grenseverdiene», som mange har lest, siden den i årevis har vært trykket i et kompendium som brukes i matematikk-undervisningen på NTNU.

Matte med Drillo

– Jeg har studert matematikk og har det dessuten som hobby. Jeg er mest opptatt av matematikkens praktiske anvendelse, sier han.

På 90-tallet samarbeidet han med Egil «Drillo» Olsen for å regne ut hvordan det norske landslaget kunne få en best mulig plassering på Fifa-rankingen. For noen år siden hadde han også et stort navn som blogger.

– Jeg var frisk nok til internett, men for syk til å gå ut. Da ble bloggen min sosiale kontakt med verden. Jeg blogger fortsatt, men bloggverdenen er helt endret siden 2006-2008. Rosabloggerne har overtatt, og de tekstbaserte bloggene brer seg nå via Facebook, sier Eskil Aasmul.