I et hvitmalt trehus øverst i Olav Tryggvasons gate i Trondheim, sitter Monica Lassen og ser oppgitt ut i lufta.

Drøye to år har gått siden den daglige lederen ved Ela Klinikken for første gang åpnet dørene. Mens en håndfull kunder får behandling i lokalet, forteller hun om opplevelsene de ansatte ved klinikken har hatt det siste året.

Frem til i fjor høst gikk alt som det skulle. Siden har bedriften vært utsatt for ett innbrudd og fem innbruddsforsøk - alle utført av samme mann. En mann som ifølge norsk lov ikke kan straffes, fordi han er erklært strafferettslig utilregnelige.

- Vi fikk råd fra politiet om å sette opp overvåkningskamera etter det første innbruddsforsøket, så vi vet hvem han er. Men det hjelper ikke. Man blir så sint og forbannet. Vi føler oss ganske så maktesløse, men hva kan vi gjøre, sier Lassen.

Ansatte låser seg inne

Hun har opplevd det siste året som tungt, og er i likhet med politiet frustrert over manglende verktøy for å straffe notorisk vinningskriminelle som er erklært strafferettslig utilregnelige på grunn av sin psykiske tilstand.

Adresseavisen har tidligere omtalt lovendringen som skal sette en stopper for problematikken. Endringen ble vedtatt så tidlig som i mars i år, men har ennå ikke trådt i kraft. Ifølge Helse- og omsorgsdepartementet er det praktiske forberedelser ved sykehusene som skal motta pasientene, som ennå ikke er på fullført.

Nå håper Lassen at den gjenstående prosessen skal gå raskt. I mellomtiden må de leve med uvissheten rundt om og når det vil komme flere innbrudd hos klinikken.

- Det verste er de ansattes sikkerhet og at de føler seg utrygge på jobb. De har begynt å låse kundene inn og ut når de er her alene på kveldstid, fordi de er redde for at han skal komme hit mens de er her. De gjør det de kan for å sikre seg, forteller Lassen til Adresseavisen.

LES LEDER: Bra hvis lovendring kan stoppe vinningsforbrytere

Forsvant med datamaskiner

Ved ett av tilfellene klarte mannen å ta seg inn i en av gangene inn til klinikkens lokaler. Ingen ansatte var til stede, da innbruddet fant sted. Dermed kunne gjerningsmannen forsyne seg med verdisaker han fant.

- Den gang stakk han av med en pc full av uerstattelige familiebilder, en helt ny mac og penger, forteller Lassen, som tror en av konsekvensene for den manglende lovgivningen på sikt, vil være at færre velger å etablere butikker i sentrum av Trondheim.

- Det er ønskelig med flere butikker i sentrum, men det blir vanskelig når man opplever slike forhold, mener den daglige lederen.

«Roy» har nesten 900 kriminelle handlinger bak seg, men kan ikke dømmes på grunn av sin psykiske tilstand.

30 000 kroner i reparasjoner

Så langt har bedriften i sentrum av Trondheim unngått de store økonomiske tapene som følge av innbruddsforsøkene. Men samtlige av klinikkens tre dører har blitt påført skader under forsøkene på å bryte seg inn, noe som har ført til ekstrakostnader for klinikken.

- Det har kostet oss omkring 30 000 kroner å få rettet opp i skadene. Men det er ikke pengene det handler om. Det er arbeidet med å få ordnet opp og utryggheten de ansatte føler på jobb som er ille, sier Lassen.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter