Da terroristen Anders Behring Breivik drepte 69 mennesker på Utøya i 2011, var han utstyrt med en Glock-pistol og en Ruger Mini-rifle med bajonett og rødpunktsikte.

Pistolen og geværet hadde han skaffet på lovlig vis fra norske våpenhandlere. Riflen, som han kjøpte i 2010, er halvautomatisk. Terroristen oppga at den skulle brukes til storviltjakt på rådyr.

Over 50 000 halvautomatiske våpen

Ifølge Politidirektoratet er det registrert litt over 50 000 lovlige halvautomatiske våpen på privatpersoner i Norge, fordelt på 17 985 rifler og 32 767 pistoler. Halvautomatiske våpen kjennetegnes ved at det ikke er nødvendig å ta ladegrep for å få en ny patron inn i kammeret, men skytteren må trekke av for hvert skudd. En rekke slike våpen er i dag tillatt kjøpt i Norge til bruk i jakt-, øvelses- og konkurranseskyting.

Ville forby halvautomatiske våpen

I 22. juli-kommisjonens rapport var konklusjonen klar:

«Halvautomatiske våpen bør forbys. Kontrollen med våpen og kjemikalier må bli bedre».

«Halvautomatiske våpen har lite med norsk jakttradisjon å gjøre og representerer en økt risiko for alvorlige kriminelle handlinger», skrev kommisjonen.

Riflen Behring Breivik brukte, er fortsatt lovlig å bruke til jakt.

Gjørv: Minnes stadig på anbefalingen

– Det er klart at de mange tragediene i utlandet, der massemordere bruker slike våpen gjør at jeg stadig minnes på denne anbefalingen fra vår side, sier Alexandra Bech Gjørv, som ledet 22. juli-kommisjonen.

– Jeg føler ikke at jeg har noe mer å si om dette enn det som står i rapporten, med den korreksjonen vi har gjort i ettertid, sier Gjørv.

Kritikken haglet etter rapporten

Kort tid etter at Gjørv hadde lagt frem rapporten, haglet kritikken fra en rekke organisasjoner som representerer skyttere eller våpeneiere. De tok kraftig til motmæle mot forslaget om forbud. Norges Skytterforbund mente et generelt forbud ville medføre at all pistolskyting som idrett opphører i Norge. Våpenrådet, som er bransjeorganisasjonen for våpenimportører og -forhandlere, omtalte innholdet i rapporten som «sprøyt».

Jobber med ny våpenlov

Ifølge justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp), er Regjeringen på oppløpssiden i arbeidet med ny våpenlov. Slik svarer Anundsen på om han er enig i at halvautomatiske våpen bør forbys.

– I våpenreguleringen tror jeg det er viktig at en rammer det som rammes skal, de våpnene med størst skadepotensial og i minst mulig grad jeger- og skyttermiljøer, sier han.

– Det å finne den balansen er ikke så enkelt, medgir Anundsen.

– Størst skadepotensial

Etter Paris-terroren i fjor høst startet EU arbeidet med et nytt direktiv som skal gjøre det vanskeligere å skaffe seg våpen. Også der er halvautomatiske våpen et hett tema. Direktivet er ventet til høsten og ifølge Anundsen er grunnen til at regjeringen ennå ikke har lagt frem ny våpenlov at de avventer EUs arbeid. Han ønsker ikke å si noe om hva regjeringen vil falle ned på.

Nøler med totalforbud

På sitt siste landsmøtet slo Fremskrittspartiet fast at de ikke kan godta «endringer som i praksis vil innebære et forbud mot nesten alle typer halvautomatiske våpen».

Venstre vil ikke totalforby halvautomatiske våpen, men mener det er fullt mulig å lage en lov som balanserer en restriktiv linje med åpninger innenfor jakt og sport.

– Det er ikke vanskelig å lage et opplegg som tar ut de uønskede våpnene som kan gi mulige terrorister stor ildkraft, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

SP: Vil ramme tusenvis av lovlydige

Senterpartiets Jenny Klinge ønsker heller ikke totalforbud.

– Dette er snakk om vanlige våpen som blir brukt i vanlige former for sportsskyting, og mange tusen nordmenn driver med sportsskyting, sier hun.

Høyre: En vanskelig og følelsesladet sak

Høyre vil ikke totalforby halvautomatiske våpen, heller ikke halvautomatiske rifler.

– Vi vil at man som hovedregel skal være streng, men at man på visse bestemte, og strenge, vilkår skal kunne skaffe disse våpnene til konkurransebruk, sier Anders Werp (H), første nestleder i justiskomiteen.

– Dette er en vanskelig, komplisert og følelsesladet sak, sier Werp.

Ropstad: Ingen jegere trenger automatvåpen

Kjell Ingolf Ropstad (KrF), andre nestleder i justiskomiteen, sier partiet ikke har behandlet spørsmålet.

Ropstad, som selv er ivrig jeger, ser frem til at det kommer en sak fra regjeringen.

– Ingen jegere trenger automatvåpen, så at disse skal ha behov som åpner mot å tillate halvautomatiske våpen stiller jeg meg sterkt tvilende til, sier han.

Men heller ikke han vil argumentere for et absolutt forbud mot halvautomatiske våpen i de sivile markedet.

Arbeiderpartiet: Forbudet må lovfestes

Arbeiderpartiet mer våpenlovgivningen må strammes inn.

I sitt gjeldende partiprogram skriver de at forbudet mot halvautomatiske våpen må lovfestes og muligheten for unntak må strammes inn.

De mener også vilkårene for å skaffe seg, eie og inneha slike våpen må bli strengere.

NJFF: – Unyansert

Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) mener et totalforbud mot halvautomatiske våpen ikke har noe for seg.

Jaktskytekonsulent Vidar Nilsen i NJFF, som også satt i Våpenlovutvalget, mener det er unyansert å snakke om halvautomatiske våpen generelt.

– Dersom terrorbekjempelse er målet, er det mange andre områder man heller burde hatt fokus på. For eksempel utfordringen med illegale våpen, smugling av våpen inn fra krigsområder og strengere regler for deaktivering av våpen, sier Nilsen.

Diskuterer magasintype

I dagens våpenforskrift er 22 halvautomatiske rifler godkjent for å eie og inneha til jakt. 26 er godkjent til øvelse- og konkurranseskyting.

En diskusjon i utvalget for fem år siden var mulige begrensning av magasintype og -kapasitet for halvautomatiske rifler.

– Det kan ha noe for seg så lenge det blir gjort på en måte som ikke ødelegger for aktive sportsskyttere. Jegere bruker uansett ikke store magasiner, sier Nilsen.

Foto: Jan T. Espedal, Aftenposten
Foto: Junge, Heiko, NTB scanpix
Foto: Junge, Heiko, NTB scanpix