Av 101 stemmer avgitt på Høyres nominasjonsmøte i Sør-Trøndelag Høyre søndag formiddag, fikk Aarbergsbotten 53. Kierulf fikk 48. Tettere kan det nesten ikke bli på et nominasjonsmøte.

– Dette er den største dagen i mitt politiske liv. Jeg har aldri, aldri vært så glad i Høyre som jeg er nå, sa en skjelvende og tåreglad Torhild Aarbergsbotten til Adresseavisen rett etter at voteringsresultatet forelå.

Tordentale

Vinden rusket hardt i vindusrutene i baren på toppen av Clarion rett før avstemningen. Det siste tipset Adresseavisen fikk fra en av partiets fintellere var 53-48 i favør av Henrik Kierulf. Som kjent hadde jo Kierulf støtte fra hele åtte av ni stykker i nominasjonskomiteen. Bare ett medlem, seniorhøyres Michael Birkeland, tok dissens i komiteen.

LES MER: Aarbergsbotten vrakes

– Jeg er ikke redd for å stå alene og Torhild er det beste valget. Dessuten er ikke Henrik tørr bak ørene ennå. Hans tid kommer om fire år, mente Birkeland.

Men kraftsalven som nok vippet salen, kom fra mannen som stilte benkeforslaget på Torhild Aarbergsbotten. En liten kar, med myndig stemme pisket sine egne:

– Torhild er på høyde med dagens fylkesordfører. Hun er også intelligent, det er ikke noe minus. Så kommer det opp at hun ikke er en god nok leder. Jada, hun kan bli bedre. Men hvor er det personlige ansvaret for egen utvikling i dette partiet? Tror dere det var slik at da jeg fikk 40 prosent av stemmene, så var jeg kjempepopulær i egen gruppe? Nei, gleden var størst i Høyre da jeg gikk av. Folk i gruppa har hatt 3 1/2 år for å si fra om de var misfornøyd med lederen av gruppa. Det har de ikke gjort. Jeg må si jeg er skuffet: Er Høyre partiet hvor vi er best å snakke om folk i stedet for med folk? Kjære nominasjonsmøte, dette er mitt beste råd: Si ja til begge to. Torhild Aarbergsbotten nummer én, Kierulf nummer to, tordnet Marvin Wiseth - uten sitt sedvanlige glimt i øyet.

LES MER: Trondheim Høyre vil ha Kierulf

Kontroversiell lederstil

Tidligere på dagen begrunnet nominasjonskomiteens leder, Lars Tvete, valget av Henrik Kierulf foran Torhild Aarbergsbotten med at hun ikke hadde gode nok lederegenskaper. Men til tross for dette, var det nettopp Aarbergsbotten som hadde mobilisert sterkest, og som dro de nødvendige sistestemmene i land. Hun hadde imidlertid skrevet ferdig sin avskjedstale, forberedt på tap. Den kunne hun med skjelvende hender pakke tilbake i veska - et minne hun vil ta vare på.

– Det er en hel gjeng som har jobbet for meg. Dette hadde aldri gått uten dem, det er utrolig for en støtte jeg har fått, sier Torhild Aarbergsbotten - tydelig sterkt berørt.

– Nå skal jeg ned til min veldig syke far på Vestlandet. Der skal jeg lade batteriene, det har vært en tøff vår.

– Du fikk også kritikk for dine lederegenskaper?

– Ja. Lederstilen min er nok mer å gå foran, enn å stå bak og dytte frem andre. Men dette er noe jeg skal jobbe med. Lagarbeidet skal starte allerede nå, med den nye og den gamle gruppen.

– Marvin Wiseth kritiserte baksnakking om din stil?

– Ja, det må jeg si har gått inn på meg. Folk jeg har hatt et nært forhold til i mange år har ikke kommet til meg og tatt opp problemer. Jeg skulle ønske de kunne ytret sin misnøye på et tidligere tidspunkt. Men nå velger jeg å se fremover. Jeg er kjempestolt av den nye gruppa.

Slungård nominert

Henrik Kierulf ble utstyrt med blomster, selv om han tapte. Det var en fattet taper som erkjente nederlaget.

– Min oppgave nå er å jobbe for å få Torhild Aarbergsbotten som fylkesordfører. Det er en jobb jeg gleder meg til.

På plassene bak Aarbergsbotten og Kierulf kom Guro Angell Gimse fra Melhus og Jan Grønningen fra . På femteplass ble Anne Kathrine Slungård nominert.

LES MER: Slungård tilbake til Trøndelag og politikk

Det betyr at den tidligere Trondheim-ordføreren gjør comeback i politikken. Hun bor for tida i Oslo, men flytter til Trondheim. 51-åringen venter sitt fjerde barn denne våren. Lajla Ellingsenlajla.ellingsen@adresseavisen.no

Torhild Aarbergsbotten vant med to stemmer mot Henrik Kierulf. Foto: TERJE SVAAN