Elleve kommuner i Trøndelag får penger til flomsikring.

I forslaget til revidert nasjonalbudsjett er 57 millioner kroner avsatt til sikringstiltak etter flommene i Trøndelag og på Vestlandet i fjor høst og i vinter. Ifølge Olje- og energidepartementet vil rundt halvparten av bevilgningene bli brukt i Trøndelag. I tillegg til de konkrete flomsikringstiltakene blir til sammen 40 millioner kroner bevilget til utbedring av uværsskader på riksveiene på Vestlandet og i Trøndelag.

Mange tiltak

Tiltak som skal verne boliger, industri og veier mot flom, er planlagt i ti kommuner i Nord-Trøndelag og i Åfjord i Sør-Trøndelag. Det handler både om nye, permanente tiltak og reparasjon av eldre sikringstiltak i vassdragene. Størst skader ble gjort i kommunene Flatanger, Overhalla, Grong, Steinkjer og Verdal. Det aller største tiltaket er planlagt langs Lauvsneselva i Flatanger, hvor både et bolighus og ei bru ble tatt av flommen i vinter. Enda et bolighus på Lauvsnes ble hengende på elvekanten. Med det 1200 meter lange sikringsanlegget på plass, skal hele sentrum være vernet mot oversvømmelse og flomskader. Langs Namsen ble eksisterende sikringsanlegg skadet under flommen i februar. Det gikk også flere mindre ras langs elva, særlig i Grong kommune. Det er partier med kvikkleire langs hele Namsen, og erosjon i disse massene kan utløse større ras. Ved nye flommer er sentrumsområdene både i Grong og Overhalla utsatt. Også langs Verdalselva, Steinkjerelva og Stjørdalselva gjorde flommen skade på eksisterende sikringsanlegg, og de viktigste av disse anleggene skal nå settes i stand. Nye sikringstiltak som skal beskytte boligområder, industri og veier, skal etableres i kommunene Namsos, Overhalla, Leksvik, Verran og Åfjord.

Sikrer områder

Olje- og energidepartementet konstaterer at selv om eksisterende sikringsanlegg ble flomskadet, fungerte de etter hensikten. Uten disse anleggene ville boliger og annen infrastruktur blitt påført større skader. De 57 millionene blir overført til Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) budsjett. Der i gården er man allerede i gang med å sikre de skadeutsatte områdene. Anne Britt Leifseth, direktør i NVEs vannressursavdeling, sier at dette arbeidet nå blir intensivert. Leifseth erklærer seg særdeles godt fornøyd med bevilgningene til flomsikring. De aktuelle tiltakene vil bli planlagt i samarbeid med kommuner og fylkesmenn.

Skal sikres. Det aller største flomsikringstiltaket er planlagt langs Lauvsneselva i Flatanger, hvor både et bolighus og ei bru ble tatt av flommen i vinter. Foto: KJELL A. OLSEN