- Vi må først og fremst finne årsaken til sykefraværet, slik at de ansatte holder seg friske og er på jobb, sier kommunalråd Elin Andreassen (Frp).

Som Adresseavisen fortalte tirsdag, øker sykefraværet i Trondheim kommune, og aller mest i barnehager. I kommunen er det generelle sykefraværet nå rundt 10 prosent, mens fraværet er på rekordhøye 12,6 prosent i barnehagene.

- Uholdbart, mener Andreassen som er oppgitt over at sykefraværet øker, når det har vært så mange politiske runder for å redusere fraværet.

- Vi ser at friluftsbarnehagene er de som har lavest sykefravær, og vi ser at det er store forskjeller i sykefraværet mellom enhetene, selv om bemanningen er lik. Nå må vi lære av de beste, påpeker Andreassen.

Klart signal

Hovedtillitsvalgt for barnehagene i Utdanningsforbundet i Trondheim, Hege Slørdahl, mener at økt bemanning er det viktigste tiltaket for å redusere sykefraværet.

- Det er et klart signal i barnehagene om at det er for lite bemanning. Trondheim har lavere bemanning enn landsgjennomsnittet, og dette er noe vi har meldt vår bekymring om flere ganger, uttalte Slørdahl.

Varaordfører Hilde Opoku (MDG) er imidlertid ikke sikker på at økt bemanning er svaret på å redusere sykefraværet.

- Bildet er ikke så entydig. Bemanningstettheten er den samme i barnehagene, men fraværet varierer, sier Opoku. Hun peker på at formannskapet før jul vedtok flere tiltak for å redusere sykefraværet, deriblant innsatsteam som går inn i enheter med høyt sykefravær.

- Målet er å redusere det totale sykefraværet i kommunen til 8,8 prosent innen utgangen av 2016. Vi har tro på at det er mulig, sier Opoku.

Mislyktes

- Trondheim kommune har mislyktes i arbeidet med å få redusert sykefraværet, mener kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H). Hun mener det er alvorlig for kommunen at sykefraværet er så høyt.

- Dette rammer kvaliteten på tjenestene, ikke minst overfor de unge i barnehagen og de eldre. Det rammer også arbeidsmiljøet. Når mer enn hver tiende arbeidstaker er borte hver dag, så øker det belastningen til de som er på jobb, sier Skjøtskift.

Hun mener arbeidet med å redusere sykefraværet må prioriteres mye høyere i kommunen.

- Dette er et ansvar som går helt til topps i kommunen, både i administrasjonen og ikke minst politisk, sier Skjøtskift.

- Hva må gjøres?

- Dette er noe en må arbeide med hver dag. Det handler om grunnbemanning, arbeidstid og turnus, og det handler om hvordan en følger opp sykefraværet og hvordan en sikrer at arbeidsmiljøet er godt, sier Skjøtskift som ikke vil love økt bemanning.

- Det er noe vi må vurdere fortløpende. Men i og med at det er store variasjoner i sykefraværet fra barnehage til barnehage, handler ikke dette bare om bemanning, sier Skjøtskift.

Flere ansatte

Leder i oppvekstkomiteen, Eirik Schrøder (Ap), er klar på at barnehagene trenger flere ansatte. Han påpeker at rådmannen i løpet av våren skal legge frem en opptrappingsplan for å øke bemanningen i barnehagene. I tillegg skal barnehagene følge pedagognormen. I dag har 40 prosent av barnehagene for få pedagoger.

- De ansatte i barnehagene gjør en strålende jobb, men de trenger flere kolleger. Det skal vi gi dem. Men vi må også se på andre tiltak som kan redusere sykefraværet, sier Schrøder.

Øker: Sykefraværet i barnehagene i Trondheim er rekordhøyt. Ingen andre tjenesteområder har høyere sykefravær enn barnehagene. Foto: Vegard Eggen
Tiltak: Varaordfører Hilde Opoku (MDG) sier at kommunen har satt i verk flere tiltak for å redusere sykefraværet. Foto: Jens Søraa
Mer trøkk: Kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H) mener kommunen må intensivere arbeidet med å redusere sykefraværet. Foto: Vegard Eggen
Flere ansatte: Leder i oppvekstkomiteen, Eirik Schrøder (Ap), tror økt bemanning vil føre til redusert sykefravær i barnehagene. Foto: Nils H. Toldnes
Faksimile av Adresseavisen 29. mars.