Det var på kvelden 23. mai i fjor at 45-åringen tok seg inn i Birgittaklosteret på Tiller. Han brukte et skrujern til å bryte opp døren til et avlåst vaktrom. Der stjal han med seg nøkler, en mobiltelefon og et fotoapparat. Han fant også et glassmonter inne i klosteret. Også det ble brutt opp, og han fikk med seg et gammelt kors, to medaljonger og en bibel fra 1600-tallet.

Politibetjent Espen Konstad ved Heimdal politistasjon gjorde åstedsbefaring etter innbruddet. Han kalte nivået på tyveriet for «ganske lavt», da adressa.no ankom åstedet.

LES OGSÅ: Mann innrømmer klostertyveri

LES OGSÅ: Bråkmaker pågrepet på kloster i Trondheim

- Svelget hasj

Mannen erkjente straffskyld for det grove tyveri da han møtte i Sør-Trøndelag tingrett i mars. Ifølge dommen mot mannen er bibelen fortsatt ikke kommet til rette etter tyveriet.

I tillegg til tyveriet, fonner retten det bevist at mannen 18. mai i fjor kjørte moped i påvirket tilstand i Trondheim.

Politiet rykket ut til Erling Skakkes gate denne kvelden og fant mannen kjørende rundt på mopeden. Blodprøven tatt av 45-åringen en time etter kjøringen viste at han var påvirket av cannabis, tilsvarende en alkoholpromille på 1,2.

I retten nektet mannen straffskyld for å ha kjørt i påvirket tilstand, og sa at han ikke hadde inntatt cannabis før kjøringen. Han hevdet derimot å ha svelget fem gram av stoffet kort tid etter at han ble stoppet av politibetjentene. Dette trodde imidlertid ikke retten på.

Dømt 13 ganger før

Mannen dømmes også for å ha båret kniv på offentlig sted, og for oppbevaring av mindre mengder hasj.

I perioden 1990 til 2012 er 45-åringen dømt totalt 13 ganger, i hovedsak for vinning-, narko- og veitrafikkforhold. «Til tross for dette begår NN (navnet på tiltalte journ.anm.) ny kriminalitet, som sees i sammenheng med hans mangeårige rusproblem», heter det i dommen.

De straffbare forholdene mannen dømmes for nå, ville normalt ha gitt fem måneders fengsel, ifølge dommen. Retten mener imidlertid at den mest hensiktsmessige straffereaksjonen er samfunnsstraff. Dette fordi 45-åringen, ifølge sin egen forklaring, nå arbeider aktivt for å komme seg ut av sin mangeårige rusproblem.

Mannen dømmes derfor til samfunnsstraff, i tråd med påtalemyndighetens straffepåstand, i 148 timer med en gjennomføringstid på sju måneder.

Etter tyveriet fra Birgittaklosteret i mai, rykket politibetjent Espen Konstad og politistudent Anne Lise Brå til stedet. Blant annet var en gammel bibel og et kors forsvunnet fra klosteret. Foto: Håvard Haugseth Jensen