Etter at arbeidsminister Robert Eriksson gikk ut med at de går inn for å øke den øvre aldersgrensen i arbeidslivet til 75 år, har mange reagert med sinne.

LES LEDER: Klokt forslag fra Eriksson

Hvilke reaksjoner har du fått?

- Selv har jeg mottatt svært mange positive tilbakemeldinger. Jeg er glad for at YS, Parat, Nito og Akademikerne applauderer forslaget. Det er ikke som Ståle K. Johansen (klubbleder ved Aker Verdal, joun.anm.) framstiller det.

Hvem er det dere motiverer ved en slik politikk?

- Alle de som kan, har lyst og vil delta i arbeidslivet lenge. I dag er det bedriftsinterne regler som gjør at mange, mot sin vilje, må forlate arbeidslivet ved 67 år. Mange mennesker er glade i jobben sin og har gode venner i kollegaene. Og ikke minst: De har gjort en god og lang innsats, har stor kunnskap og har fortsatt masse å gi. Vi blir stadig flere, lever lengre, med bedre helse og vi trenger flere folk i arbeid.

Hvorfor er du så sikker, når de som burde vite best, altså partene i arbeidslivet, er uenig?

- Jeg er uenig i premisset i spørsmålet. Dette er det ulike oppfatninger om. Omtrent halvparten av fagforeningene og deler av arbeidsgiversiden ønsker en høyere øvre aldersgrense. Jeg skal være en god arbeidsminister for alle ansatte og arbeidstakere. Dette er veldig lurt. Det er uheldig at folk blir pælma ut av arbeidslivet bare fordi de har hatt bursdag.

Hvordan skal dere klare å få igjennom forslaget, med en såpass stor interessekonflikt med mektige LO og NHO? Er ikke det ubehagelig?

- Forslaget behandles i Stortinget, etter at vi har vurdert innspillene til NHO og LO nøye. Stortinget vedtar lover. Både FrP og Høyre står bak en slik politikk, det samme gjør Venstre og KrF som har dette programfestet. Det ligger an til flertall og jeg har stor tro på at det går igjennom. Det hadde vært mer ubehagelig å ikke gjennomføre den politikken vi har lovt våre velgere. Dette forslaget er jeg veldig komfortabel med.

Hva tenker du om at gjennomsnittsalderen til en rørlegger og sveiser i industrien er 73 år? Leger ønsker autorisasjon utover 75 år, som er dagens grense. Bør aldersgrenser differensieres på yrkesgrupper?

- Folk er ulike og ønsker ulike ting, uavhengig av yrke. Vi vil legge til rette for et fleksibelt arbeidsliv. Jeg har respekt for industri-, helsefag- og andre arbeidere som kan være utslitt ved 70 år. Derfor er det ingen krav om å stå så lenge. Det er en mulighet. Du har fulle pensjonsrettigheter og AFP fra fylte 62 år – det går an å tenke begge deler. Vi tilrettelegger for et inkluderende arbeidsliv.

Over 8000 trøndere under 29 år står uten arbeid. Hvordan skal unge mennesker komme inn i arbeidslivet, få etablert seg og holde på jobben, når de eldste tviholder på sin?

- Det handler ikke om å klamre seg fast og eldre er ikke til hinder for unge. Land som har høy sysselsetting blant eldre har det samme blant unge. Slik er det i Norge i dag. Om ti år har vi behov for 90 000 flere fagarbeidere enn i dag. Det handler om å kvalifisere de unge og gi dem riktig kompetanse.

Er det lurt for bedriftene at slitne, umotiverte seniorer som egentlig er mette på arbeidslivet, klorer seg fast i jobben for å få økonomiske fordeler?

- Jeg kjøper ikke forutsetningen. Norsk arbeidsliv er sammensatt og innfløkt. Pensjonsalderen er fortsatt 67 år. Du kan gå ved 62. Vi ønsker at du skal kunne tjene opp pensjon inntil 75. Problemet i dag, er at noen nektes denne muligheten. Vi ønsker en moderne og fremtidsrettet politikk, da er det riktig å heve aldersgrensen.

Du sier at eldre i dag er friskere og mer arbeidsføre enn før. Når økes pensjonsalderen som en konsekvens av en slik argumentasjon?

- Pensjonsalderen på 67 år ligger fast og det er ingen intensjon om å øke den med mitt forslag.

Hva sier FrPs egne pensjonistlag i Spania om forslaget?

- Seniorpolitisk utvalg støtter det, og de representerer FrPs seniorer på en god måte. Dette er nedfelt i vårt partiprogram stemt frem på landsmøtet vårt. Dermed er det representativt for alle medlemmer, også dem som bor i Spania, regner jeg med.

Hva sier din mamma og pappa, som forventes å stå i arbeidslivet i enda 15 år?

- Jeg har ikke spurt dem så nøye ... De har friheten til å jobbe. Dersom de har lyst og viljen til det, regner jeg med at de gjør det. Om de er slitne og umotiverte når den tid kommer, så kan de la være.

Når tenker du å legge opp i politikken? Og hva holder du på med om 35 år, når du er 75?

- Spørsmålet om når jeg er ute av politikken, er det ikke jeg som har svaret på. Det er det velgere, igjennom demokratiske prosesser, som bestemmer. For min egen del håper jeg å delta med min kompetanse i arbeidslivet i enda 30- 35 år til.