Dette er noen av funnene som Miljøenheten i Trondheim kommune har avdekket i forbindelse med omfattende tilsyn i trondheimsbarnehager.

Se liste over avvikene i hver enkelt barnehage nederst i saken.

–Generelt er forholdene i barnehagene gode. Men vi finner noen avvik, og det betyr at barnehager driver i strid med regelverket. Det innebærer ikke nødvendigvis at det er noen fare for helseskade, men det er ting barnehagene må rette opp i, sier Marianne Langedal, miljøsjef i Trondheim kommune.

Varmt vann

Miljøenheten har i vår besøkt i alt 46 barnehager hvor de blant annet har kontrollert ute- og innelekeområdet. Ved tilnærmet alle barnehagene er det avdekket avvik og mangler, og enkelte av barnehagene har fått fem-seks avvik som de er pålagt å rette opp i. Noen har allerede ryddet opp, andre er i gang.

–Vi gjennomgår barnehagenes internkontroll, fordi det viktigste er at barnehagene selv passer på at ting er i orden. Gjennomgående ser vi at barnehagene har for liten dokumentasjon på hva de gjør, sier Langedal.

Et viktig poeng med tilsynene er å forebygge ulykker. Det har ført til at en rekke barnehager har fått pålegg om å sikre høye skap og reoler, sikre speil for å unngå at de knuser, og sørge for skåldesperre på kranene slik at vannet ikke blir for varmt.

–Manglende skåldesperre er noe som går igjen i mange barnehager. Det skal ikke være slik at barna kan brenne seg på vannet. Dette er noe som det er lett å rette på, sier Langedal.

Skarpe kniver

Dette er noen av de andre forholdene som er avdekket under tilsyn i trondheimsbarnehagene:

For mye støy fra ventilasjonsanlegg.

Kaffetraktere og vannkokere som er tilgjengelige for barn.

Skarpe kniver som ligger  fremme.

Manglende komfyrvern.

Manglende fallunderlag.

Råteskader som kan gi  fuktproblemer.

Egenproduserte lekeapparater som ikke er i samsvar med krav.

For dårlig vask av leker.

Mange av barnehagene har fått krav om å sørge for bedre renhold av lekene.

–Leker som små barn putter i munnen, bør vaskes hver 14. dag. Hvis barnehagen har et smitteutbrudd, så må leker vaskes hver dag, sier Bente Høier, sjefingeniør ved Miljøenheten.

Hun har deltatt på mange av tilsynene, og opplever at barnehagene ser nytte i å få tilsynsbesøk.

–Vårt poeng med tilsynet er å gi veiledning til barnehagene, slik at de kan rette opp i ting uten at vi kommer med pålegg. Flere av forholdene blir det ryddet opp i mens vi er til stede. Vi ønsker ikke å være noe barnehagepoliti, sier Høier som roser de ansattes innsats:

–Det er veldig mange flinke ansatte som kontinuerlig tar en vurdering av risiko i barnehagen, sier hun.

Sjekker barnehagen hver dag

Hver dag sjekker ansatte i Sjetne barnehage uteområdet for å sjekke at det er trygt for barna.

Da kan de finne en sigarettsneip eller en flaske fra noen som har vært innom på kveldstid.

– Og ser de andre ting som det må gjøres noe med, så blir det varslet med en gang, sier enhetsleder Ella Marie Ingdal.

Skåldesperre

Hun er midt i arbeidet med å rette opp avvik etter at Miljøenheten gjennomførte tilsyn sist i april. Nå er det blitt skåldesperre på alle kranene slik at vannet ikke blir for varmt, og det er tatt mål til nye gulvmatter til garderoben. De gamle var for slitt. Ute ble det påpekt noen råtne stokker rundt sandkassen, og disse blir snart skiftet ut.

– Det er greit å få noen øyne utenfra som ser hvordan vi jobber, sier Ingdal som fikk avvik som det er enkle å lukke.

– Vi har gode rutiner, men utfordringen er å dokumentere dette, og gjøre det på en effektiv måte slik at det ikke går utover det pedagogiske arbeidet. Vi er en liten og oversiktlig barnehage, og hvis vi oppdager noen løse planker i gjerdet, så tar vi det bare opp med driftsoperatøren, sier Ingdal.

Mange barnehager har fått beskjed om å vaske leker oftere. I Sjetne er ikke det noe problem:

– Vi steamer lekene regelmessig, spesielt de som de minste putter i munnen.

Dette er avvikene

Når Miljøenheten gjennomfører tilsyn i barnehager, finner de som oftest avvik.

Her kan du se noen av funnene som er gjort under tilsyn i år i 46 barnehager i Trondheim. Alle barnehagene er i ferd med å rette opp i avvikene, og en del har også fått avvikene lukket av Miljøenheten.

Ranheimssletta barnehage:

Miljøenheten gjennomførte i januar tilsyn etter gjentakende problemer med temperaturen i barnehagens oppholdsrom. Flere ganger har temperaturen vært ned mot 13 grader. Tilsynet førte til tre avvik: Temperaturen er under allment akseptable normer for innetemperaturer. Uakseptabel overflatetemperatur på radiator i andre etasje, og utilfredsstillende støy fra ventilasjonsanlegget.

Nye Ilsvika barnehage:

23 barn fordelt på to grupper, har tatt i bruk nye lokaler. Ett avvik: Ventilasjonskanaler, nedsenkede himlinger og kabelbroer er ikke utformet slik at tilfredsstillende renhold er mulig.

Kystad gård barnehage:

90 barn. Fem avvik. Barnehagen åpnet høsten 2013, og er foreløpig ikke godkjent etter forskrift om miljørettet helsevern.

Barnehagen må etablere støyskjerming av utelekeområdet, det må dokumenteres at tilkjørte masser tilfredsstiller kvalitetskravene, innelekeområdet må sikres, bl.a. må reoler og skap sikres mot velting. Barnehagen må foreta en risikovurdering av utelekeområdet. Veltede eller ustabile trær må sikres, skrenter og tørrsteinsmurer må sikres, sikringsgjerde må tettes. Det må etableres rutiner for vask av leker.

Brinken barnehage:

4 avdelinger med 56 barn. Har fått tre avvik.

Barnehagen har ikke etablert et system for jevnlig kontroll av barnehagens innelekeområde. Sikkerheten på innelekeområdet er ikke tilstrekkelig ivaretatt, barnehagen mangler skåldesperre på vask. På utelekeområdet utgjør en strekkmetallrampe en ulykkesrisiko.

Nyborg barnehage:

70 barn på fire avdelinger.

Ett avvik: Sikkerheten på innelekeområdet er ikke tilstrekkelig ivaretatt. Manglende skåldesperre, usikret høy reol, lange løse persiennesnorer.

Sætra barnehage:

45 barn fordelt på tre avdelinger.

Ingen avvik, men det ble avdekket noen forbedringspunkter.

Brundalsgrenda barnehage:

To avdelinger med inntil 38 barn.

Barnehagen har fått tre avvik. Barnehagen mangler en samlet oversikt over innmeldte feil og mangler ved barnehagen. Dette gir et uoversiktlig system. Det er ikke etablert et tilfredsstillende system for jevnlig kontroll av barnehagens innelekeområde. Barnehagen må sikre hyppigere renhold av leker. Sikkerheten på innelekeområdet er ikke tilstrekkelig ivaretatt. Høye hyller/reoler var ikke tilfredsstillende sikret.

Ranheim og Ranheimssletta barnehager:

56 + 28 barn. Har fått to avvik.

Ikke etablert system for tilfredsstillende kontroll av barnehagens innelekeområde. Sikkerheten på innelekeområdet er ikke tilstrekkelig ivaretatt. Manglende skåldesperre på vask, manglende sikring av speil, løse snorer på rullegardiner. Ranheim barnehage har luktproblemer.

Ringen barnehage:

Fem avdelinger med 80 barn.

Ingen avvik, men det ble avdekket noen forbedringspunkter.

Risvollan og Sollia barnehager:

Ett avvik. Sikkerheten på barns innelekeområdet er ikke tilstrekkelig ivaretatt. Manglende sikring av speil og slark i skåldesperre. Inneklimaet oppleves problematisk av de ansatte.

Romolslia barnehage:

117 barn. Har fått to avvik.

Mangler et system for tilfredsstillende kontroll av barnehagens innelekeområde. Sikkerheten på innelekeområdet er ikke tilstrekkelig ivaretatt: Manglende sikring av speil og høye hyller, manglende komfyrvern, skarpe kniver oppbevart tilgjengelig for barn og kaffetrakter med varm kaffe tilgjengelig for barn.

Myra og Svalsberget barnehage:

Miljøenheten gjennomførte tilsyn etter en alvorlig hendelse i barnehagen, hvor ett barn gikk gjennom isen på Theisendammen på tur. Hendelsen er fulgt opp på en god måte, og ingen avvik er avdekket. Barnehagen har endret sine rutiner for sikkerhet på tur.

Brøset barnehage:

Miljøenheten gjennomførte tilsyn etter en alvorlig ulykke i barnehagen. Et barn falt 1,5 meter ned fra et tre og fikk hjernerystelse. Ulykken skjedde på barnehagens lekeområde. Miljøenheten mener det var et hendelig uhell, men gir tre merknader, bl.a. at de ansatte må ha oppmerksomhet mot trærne når barn klatrer, og at enkelte greiner bør kappes av.

Sunnland barnehage:

4 avdelinger med 65 barn. Har fått tre avvik.

Barnehagen har ikke etablert et system for tilfredsstillende kontroll av barnas innelekeområde. Vask av leker foretas for sjelden. Sikkerheten på inneområdet er ikke tilstrekkelig ivaretatt: Manglende sikring av høye hyller, manglende komfyrvern og defekt skåldesperre på tappesteder.

Tordenskjold barnehage:

62 barn. Tre avvik.

Barnehagens ledelse mangler oversikt over meldte avvik og feil i barnehagen. Ikke etablert system for tilfredsstillende kontroll av innelekeområdet, og sikkerheten på innelekeområdet er ikke tilstrekkelig ivaretatt. Manglende skåldesikring av vannkraner.

Vestlia barnehage:

7 avdelinger med i alt 110 barn. Har fått fire avvik.

Barnehagen mangler et system for tilfredsstillende kontroll av barnehagens innelekeområde. Det ble avdekket en del sikkerhetsmangler i barnehagens lokaler. Barnehagen har ikke tilfredsstillende rutiner for vask av leker. Manglende sikring av høye hyller, manglende skåldesperre, manglende sikring av speilflater og kjemikalier/vaskemidler oppbevart tilgjengelig for barn. Ikke tilfredsstillende rutiner for vask av leker. Sikkerheten på barnas utelekeområde er ikke tilstrekkelig ivaretatt, blant annet er det påpekt manglende fallunderlag ved klatrevegg.

Sluppen barnehage:

Privat barnehage med to småbarnsavdelinger og to storbarnsavdelinger.

To avvik: Barnehagen har ikke tilfredsstillende rutine for vask av leker. Sikkerheten på inneområdet er ikke tilstrekkelig ivaretatt. Manglende skåldesperre på håndvask, speil som trolig ikke er sikret mot knusing, ledninger som må sikres bedre.

Møllebakken og Trolla barnehager:

55 + 37 barn fordelt på flere bygg.

Har fått to avvik og to merknader. Sikkerheten på innelekeområdet er ikke tilstrekkelig ivaretatt, manglende sikring av speil og manglende komfyrvern. Steintrapp og strekkmetallrist ved hovedinngangen til Møllebakken utgjør en ulykkesrisiko.

Regnbuen barnehage:

Privat barnehage fire avdelinger og 57 barn.

To avvik: Manglende rutine for vask av leker, og sikkerheten på innelekeområdet er ikke tilstrekkelig ivaretatt. Manglende skåldesperre på vask og manglende kasserollevern på komfyr.

Persaunet og Rønningen barnehager:

Persaunet har fire avdelinger med 80 barn, Rønningen har to avdelinger med 32 barn.

Ett avvik: Sikkerheten på innelekeområdet er ikke tilstrekkelig ivaretatt. Manglende skåldesperre på vasker.

Baldershage barnehage:

Fire avdelinger med 55 barn.

Tre avvik. Ødelagte himlingsplater og takplater må utbedres. Sikkerheten på innelekeområdet ikke tilstrekkelig ivaretatt, manglende skåldesperre ved flere vasker.

SiT Dragvoll barnehage:

70 barn.

Ett avvik: Sikkerheten på barns innelekeområde er ikke tilstrekkelig ivaretatt. Manglende skåldesperre på vannkraner, manglende sikring av komfyr.

SiT Moholt barnehager:

Ni avdelinger fordelt på to hus. Barnehagen skal erstattes av ny barnehage i 2016.

Ett avvik: Barnehagen må påse at tappesteder tilgjengelig for barn er skåldesperret.

SiT Nissekollen barnehage:

76 barn fordelt på fire storbarnsavdelinger. Barnehagen skal erstattes av ny barnehage i 2016.

Ett avvik: Sikkerheten på barnas innelekeområde er ikke tilstrekkelig ivaretatt. Gulv og vegger er slitt, bør fuges i sprekker for å forhindre fukt. Manglende skåldesperre på kraner, usikrede høye skap og reoler. Speilflater må sikres.

Sjetne barnehage:

72 barn fordelt på fire avdelinger.

Tilsynet avdekket seks avvik. Barnehagen må forbedre sine prosedyrer for meldte avvik, det er ikke etablert et system for tilfredsstillende kontroll av barnehagens innelekeområde, og sikkerheten på barnas innelekeområde er ikke tilstrekkelig ivaretatt. Manglende skåldesikring på vannkraner, manglende komfyrvern og manglende sikring av høye reoler og skap. Mattesoner i grovgarderober er nedslitt, og dette vil kunne gi dårligere luftkvalitet. Støyforhold i fellesrom oppleves som utilfredsstillende. Råteskader på kantstokker rundt sandbasseng og sklie må utbedres.

Fossegrenda barnehage:

52 barn fordelt på fire avdelinger.

Seks avvik. Barnehagen har ikke tilfredsstillende rutiner for vask av leker. Utvendig panel er råteskadd, og kan gi fuktbelastning. Sikkerheten på innelekeområdet er ikke tilstrekkelig ivaretatt, manglende skåldesperre på vannkraner, usikrede speil og for dårlig sikring av kaffetraktere/vannkokere. Flere avtrekksventiler var avstengt, dette gir for dårlig luftskifte. Et ventilasjonsanlegg var ikke i drift. Lydnivået fra et ventilasjonsaggregat er for høyt, og må reduseres.

Domkirken og Barnas hus barnehage:

Lokalisert i to hus med i alt 60 barn.

Ett avvik: Sikkerheten på innelekeområdet er ikke tilstrekkelig ivaretatt. Manglende festing av hylle/romdeler og manglende skåldesperre på kraner.

Nilsbyen friluftsbarnehage:

To avdelinger med 24 barn, holder til i et klubbhus på Byåsen.

Seks avvik. Barnehagen har ikke tilfredsstillende rutiner for melding og håndtering av avvik., barnehagen har ikke et tilfredsstillende system for kontroll av innelekeområdet, sikkerheten på innelekeområdet er ikke godt nok ivaretatt. Manglende skåldesikring og dårlig sikring av garderobehylle. Egenproduserte lekeapparater er ikke i samsvar med kravene. Dårlig isolerte og utette vinduer gir trekkproblemer i oppholdsarealene, lokalene er dårlig isolerte og har lav oppvarmingskapasitet, noe som gir problemer med å sikre tilfredsstillende innetemperaturer vinterstid.

Lademoen barnehage:

59 barn fordelt på fire avdelinger.

Tre avvik avdekket. Sikkerheten på innelekeområdet er ikke tilstrekkelig ivaretatt: Manglende skåldesperre, høye reoler som ikke er tilfredsstillende festet, usikrede speil. Ikke tilfredsstillende rutiner for vask av leker. Lagring av næringsmidler er ikke i samsvar med næringsmiddellovgivningen, begge kjøleskapene har de siste dagene hatt for høy temperatur.

Barnehagen Dronning Mauds Minne:

Fire avdelinger, 57 plasser.

Ett avvik: Sikkerheten på barns innelekeområde er ikke tilstrekkelig ivaretatt. Manglende skåldesperre, komfyr manglet komfyrsikring/kasserollevern. Merknad om at delvis åpne hemser bør kles inn for å forhindre at støv lagres.

Berg barnehage:

67 plasser fordelt på tre avdelinger.

Tre avvik: Sikkerheten på innelekeområdet er ikke tilstrekkelig ivaretatt. Manglende skåldesperre på vannkraner, usikrede speilflater. Manglende ventilasjon ved et malerom. Høyt lydnivå fra ventilasjonsaggregat, dette må reduseres.

Sperre: Med skåldesperre unngår barnehagene at vannet blir for varmt for små barnehender. Foto: RICHARD SAGEN, Foto: ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665
Dokumenteres: Enhetsleder Ella Marie Ingdal med boka hvor de noterer alt som blir rettet på i barnehagen. Foto: ©RICHARD SAGEN;Adresseavisen, Foto: ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665
Tøff vinter: Flere av stokkene på sandkassen er råtne, og må skiftes ut etter vinteren. Foto: RICHARD SAGEN, Foto: ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665