Den meteorologiske definisjonen av vår er at det må være minst sju døgn på rad hvor gjennomnittstemperaturen (middeltemperaturen) er på 0,0 grader eller mer.

En gjennomgang av middeltemperaturene ved målestasjonene i landsdelen som adressa.no har gjort viser at det er 18 steder i landsdelen som oppfyller denne definisjonen.

En av disse målestsjonene er Trondheim - Voll som i går registrerte sitt niende døgn på rad over 0,0 grader.Middeltemperaturen på Voll de ni siste døgnene på 2,3 grader. Det tilsvarer  normaltemperaturen for 13. april!Gjør som 14 474 andre - følg VærAdressa på Facebook - landets best oppdaterte værside

Følg VærTorsten på Twitter

Her er det vår i Trøndelag

(antall døgn på rad over 0,0 grader)

Hitra - Sandstad 31 døgnSula 43 døgnSkjetlein 9 døgnLade 9 døgnTrondheim - Voll 9 døgnRanheim 9 døgnVærnes  9 døgnKvithamar 9 døgnFrosta 9 døgnVerdal - Reppe 9 døgnMære 9 døgnØrland 19 døgnBuholmråsa fyr 19 døgnNamsos 9 døgnRørvik 19 døgnNordøyan fyr 19 døgnSklinna fyr 19 døgn

Bare to døgn under 0 grader siden 6. februar

Temperaturstatistikken per 23.februar viser at årets februar er en av de varmeste som noen gang er målt i Trøndelag.

Ved Trondheim - Voll har bare to av de 18 siste døgnene hatt en gjennomsnittstemperatur under 0 grader.I fjor var bare tre av 28 døgn under 0 grader.Basert på prognosene for resten av måneden vil Trondheim - Voll de siste 23 dagene av februar bare hatt to dager under null grader i middeltemperatur. Bare fjoråret kan vise til noe lignende med to frostdøgn på 27 dager.I 1913 og 1914 var det henholdsvis to av 20 dager og to av 21 dager med middeltemperatur under 0 grader.

Vinteren kan slå tilbake i mars

Etter en vårlig februar med temperaturer langt over det normale, kan vinteren fortsatt slå tilbake.

Vi trenger ikke gå lenger tilbake enn i fjor da vinteren kom tilbake med full tyngde midt i mars. I Trondheim kom det mellom 15 og 20 centimeter nysnø og temperaturen falt til - 11,5 grader natt til 19. mars.

"Comebacket" for vinteren varte i ti dager. Deretter kom våren tilbake for fullt.

At høye temperaturer i februar, kan følges av kulde i mars visste også de som laget primstaven.

Mattismesse

Dagen i dag, 24. februar, heter Mattismesse.

”Mattis bryt is, men er det ingen is, så lagar han is”. På folkemunne het det at hvis det er mildt denne dagen, vil det snart bli kaldere.