– Det har vært noen som har spurt om ikke jeg har blitt solbrent når jeg har kommet hjem fra jobb og er helt rød i ansiktet, men da må jeg bare svare at nei, jeg har bare vært på jobb, fleiper Walvik Holum (19), med eplerøde kinn som resultat av noen timers arbeid på fryselageret.

For det er nemlig ikke alle som svetter bort i varmen på jobb i disse dager. Sommervikarene på fryselageret hos Asko må tvert imot kle seg med tykke kjeledresser og vernesko for å holde seg varme på jobb.

Godt kledd

– Vi blir kledd i en kjeledress, og får vernesko, hansker, og en maske vi kan bruke for å beskytte ansiktet, sier Marius Hammer (23), som er fast ansatt hos Asko.

Denne masken har Walvik Holum de fleste dager valgt å droppe. Dermed kommer rødfargen godt frem i kinnene etter endt arbeidsdag.

– Jeg klarer meg helt fint uten, det går faktisk bra, sier hun.

En arbeidsdag varer like lenge som en helt vanlig arbeidsdag, 7,5 timer. Walvik Holum er ikke misfornøyd med sommerjobben, til tross for de noe lave temperaturene.

– Det var litt kjipt med kulden i starten, men nå synes jeg at det er artig å jobbe her. På fryselageret plukker vi varer som vi deretter plasserer på paller som senere skal kjøres ut til kunden, forklarer hun.

Supersommer

Kollegaen Marius Hammer har merket seg at det har vært en spesielt varm sommer i år, selv fra fryselageret.

– Det har vært et ekstra hardt kjør på iskrem i år. Vi har pakket mye mer is i år enn tidligere år, det er nesten ingen ordre om dagen som ikke inneholder is, smiler han, mens han ser bort på Walvik Holum, som nikker bekreftende.

– Det er generelt mye varer som skal ut, og vi har det travelt på jobb, legger han til.

Mannsdominert miljø

Walvik Holum er godt fornøyd med arbeidstrykket, og trives på jobb. På fryselageret er arbeidsmiljøet mannsdominert, og hun er for tiden den eneste jenta der.

– Det går veldig greit å være den eneste jenta. Det er jo noen jenter på de andre avdelingene, men vi har ikke så mye kontakt. Guttene på jobb er veldig hyggelige, og jeg trives. Jeg synes at de var veldig hjelpsomme, spesielt i starten, da jeg hadde mye spørsmål. Det er tungt arbeid, så det er forståelig at det er flest unge gutter på jobb, mener 19-åringen.

Daglig leder ved Asko Midt-Norge, Jørn Arvid Endresen forteller at de opplever et stort trykk på is-salget i disse dager.

– Det går aller mest av vaniljeis, og slike pin-upvarianter. De på fryselageret merker det nok spesielt mye på arbeidsmengden i varmen som er nå, mener Endresen.

Økt omsetning

Han er godt fornøyd med innsatsen til både de fast ansatte og sommervikarene som er på jobb på både kjøle- og fryselageret. I tillegg forteller han at sykefraværet faktisk viser en positiv utvikling hos dem som har det kaldest på jobb.

– Det er lavest sykefravær hos dem som jobber på frys. Jeg er litt usikker på hvorfor det er sånn, men har vel kanskje noe med at bakterier ikke overlever i den kulda de jobber i, sier han, og legger til at de legger stor vekt på at medarbeiderne skal kle seg godt på jobb.

I 2013 kom 14 prosent av den totale omsetningen til Asko fra iskremsalg, mens det hittil i år har økt til 22 prosent av den totale omsetningen. Totalt har omsetningen økt fra 35 millioner i 2013, til 43 millioner i 2014.

Det er en økning Endresen er godt fornøyd med, og forklarer at medarbeiderne på lagrene har gjort en god jobb.

- De er flinke, og mange av dem som begynner med en sommerjobb hos oss, får tilkallingsvikariat utover i året, og muligheter for fast ansettelse senere, sier han.

Arbeidstemperaturen der Madelene Walvik Holum jobber er på 25 minusgrader, og her pakkes det store mengder is hver eneste dag. Foto: ASKO
Gradestokken viser 25 minusgrader på fryselageret hos matleverandøren ASKO i Trondheim. Foto: ASKO
Marius Hammer og Madelene Walvik Holum bruker de varme dagene på å jobbe på fryselageret denne sommeren. Foto: ASKO