Foto: SCANPIX

Forskere fra Université Laval i Canada har nylig funnet ut at mennesker har en tendens til å spise for mye mat etter at de har brukt hjernen til å utføre krevende oppgaver. Og det til tross for at vi ikke egentlig forbrenner mer ved å gjøre hardt tankearbeid. Dette skriver videnskab.dk.

Hjernegymnastikk fører kun til at du forbrenner tre kalorier mer i forhold til når du hviler. Likevel gjør den at du får økt appetitt.

Mer kalorier

Forsøkspersonene i Canada ble delt inn i tre grupper. Den ene satt bare stille i en stol, den andre fikk beskjed om å lese en tekst og skrive en oppsummering. Den tredje gruppen måtte gå gjennom en rekke hukommelsestester og forskjellige tester på oppmerksomhet.

Etter dette fikk de tilgang til en stor buffet, og personene i den siste gruppen var de som hadde det største kaloriinntaket. De inntok i gjennomsnitt 253 kalorier mer enn kontrollgruppen. Gruppen som skulle lese tekst inntok 203 kalorier mer enn dem som kun satt i ro.

Farlig kombinasjon

Hjernens eneste brennstoff er glukose og desto mer vi bruker hjernen, desto mer glukose bruker vi. Kroppen vil forsøke å kompensere fallet i blodsukkernivået (glukosen) ved å spise mer. Stadig flere arbeidstakere sitter stille foran pc-en uten å bruke kroppen, men vi bruker derimot hjernen tilsvarende mye. Forsker Jean-Philippe Chaput mener at dette kan en farlig kombinasjon og delvis en forklaring på fedmeepidemien.

- Vi har lenge visst, at moderne matvaner og stillesittende liv er skyld i eksplosjonen i fedme, men vi skal heller ikke overse, at flere og flere mennesker har en jobb hvor de bruker hodet, sier han.

Stimulerer sultfølelsen

Ernæringsforsker Arne Astrup fra Institut for Human Ernæring på Københavns Universitet sier til videskab.dk at han stoler på resultatene fra den kanadiske undersøkelsen. Han vil likevel har mer forskning på området.

- Selv om studiet er av begrenset varighet, så tyder det veldig på at stillesittende, mentalt skrivebordsarbeid stimulerer vår sult og trang til å spise. Det er viktig ny informasjon vi ikke tidligere har vært opmerksomme på, sier ernæringsforsker Arne Astrup. fra Institut for Human Ernæring på Københavns Universitet til videnskab.dk.