– Norske femtenåringer bruker i snitt 45 timer i uka foran skjermen utenom skoletid. Det er mer enn en hel arbeidsuke. Dette er en kolossal tidstyv som gjør at de går glipp av fritt samvær med andre, sier Mjaavatn, som jobber med fysisk aktivitet, helse, livsstil og oppvekst ved Pedagogisk institutt.

Han understreker at han ikke egentlig er negativ til spill eller databruk, men peker på at tidsbruken kan ødelegge mye av barndommen for enkelte. Tiden burde isteden vært brukt til frilek eller andre ting som utvikler fantasien. Hans råd til foreldre er at datautstyr som små barn skal disponere bør være i husets fellesrom, slik at foreldrene har mer kontroll.

– Foreldre kan godt holde igjen litt. Det viktigste er at de selv er rollemodeller. Om de sitter foran skjermen eller knapper på mobilen hele tiden vil ungene lære at det er greit, sier Mjaavatn

Rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.no sier det må settes klare regler og begrensninger fra barn er små dersom de ikke selv greier å regulere tidsbruken. Hun foreslår at man tar opp mediebruk på foreldremøter eller foreldre imellom, for om mulig å bli enige om noen regler.

– Mye av det de holder på med på nett og mobil og i spill er sosialt, men det er enda viktigere med den sosialiseringstreningen de får ved direkte samhandling med andre. Uansett bør man ha skjermfrie måltider for både små og store, og skjermfritt cirka en time før man skal sove gir stort sett bedre søvnkvalitet, sier hun.

Større barn bør selv få lov til å lage reglene, blant annet fordi det ofte er viktig å kunne være pålogget i spill og sosiale medier samtidig som venner.

Det er hyggelig, men det kan også ta mye tid. Disse to små guttene ligger på gulvet og ser på tegnefilm på en ipad. Foto: Illustrasjonsfoto: Jan Haas / NTB scanpix