Foto: Mariann Dybdahl

Det var en sliten trio som ankom Snøheim hytte fredag ettermiddag ved 14-tiden.

De tre kvinnene fra Østlandet i 40-årene ble meldt savnet i området Snøhetta torsdag kveld. Store redningsstyrker lette etter dem i nesten et døgn.

- Det går bra med oss, men det ble veldig kaldt. Vi hadde ikke med telt eller sovepose, sier en av kvinnene, som er 40 år gammel fra Oslo.

Advarte mot snø og is

Bestyrer Kjell Hjellødegård ved Snøheim hytte påstår han advarte kvinnene om turen dagen før de dro. Kvinnene bodde på Snøheim én natt før de bega seg ut på turen.

- De fortalte at de skulle gå langs traversen, og ønsket råd og rutebeskrivelse for turen. Jeg advarte dem. Dere bør ikke dra ut, sa jeg.

Turen er svært bratt. Det er til dels vanskelig klatring i området.

- I tillegg er det ekstreme forhold der akkurat nå, med all snøen og isen. To meget erfarne klatrere hadde snudd dagen før, hevder Hjellødegård.

Innhentet av mørket

Han påstår at han ble overrasket da han tidlig torsdag morgen fikk vite at de tre kvinnene valgte å gå turen likevel.

- De gikk herfra før vi åpnet resepsjonen, så jeg hadde ingen kontroll over dette. Jeg fikk vite av gjester som sto opp tidlig at kvinnene hadde dratt allerede klokken 06, hevder bestyreren.

- Vi følte oss trygge på turen, sier en av de tre turgåerne til Adresseavisen.

De beskrives som erfarne fjellgåere og klatrere.

- Vi valgte å bruke lang tid på turen, og mørket innhentet oss. Det var på grunn av mørket at vi ikke kom oss ned, sier 40-åringen.

Sier de ikke ble advart

Ifølge kvinnene selv fikk de aldri noen advarsel om å legge ut på turen over Snøhetta-traversen. De sier de i utgangspunktet hadde planer om å ta traversen fra vesttoppen, men etter råd fra bestyrer Hjellødegård, tok de traversen fra stortoppen i øst for å se an snøforholdene i skarene mellom toppene.

Kvinnene opplever uttalelsene fra Hjellødegård som kjedelige, og sier det han har sagt om advarselen ikke stemmer.

Omfavnet klatrerne

Det var først mannskap fra Dombås Røde Kors som fikk kontakt med turgåerne tidlig fredag morgen.

- Vi ropte etter dem. Da vi fikk svar på ropingen, skjønte vi at vi hadde funnet dem. Men det var full vinter i fjellet, med snø, sludd og stri vind, sier Wiggo Vasshaug Hansen.

Arbeidsforholdene i området var om morgenen svært vanskelige med dårlig sikt, regn og fem-seks sekundmeter med vind. Værforholdene på Snøhetta beskrives som tidvis meget tøffe.

- Været skifter veldig fort. Snøhettamassivet er et værskille mellom øst og vest. Det kan ofte være gode værforhold på Hjerkinn, mens det er dårlig vær videre mot nordvest, sier Carl S. Bjurstedt, nasjonalparkforvalter i Dovrefjell nasjonalparkstyre.

Omfavnet klatrerne

Etter flere timer i fjellet, fant klatrere kvinnene i god behold. Sea King hentet turgåerne og redningsmannskapet fredag ettermiddag. De var på bakken ved 14-tiden.

Kvinnene var tydelig takknemlige overfor klatrerne, og omfavnet dem etter at Sea King-helikopteret hadde landet utenfor Snøheim hytte.

- Redningsaksjonen gikk fint. Da vi møtte kvinnene i fjellet var de ved relativt godt mot etter en veldig kald natt, sier Tor Olav Naalsund fra Nord-Gudbrandsdal alpine redningsgruppe avdeling Oppdal.

- Lettet

Turen kvinnene skulle gå tar vanligvis 10–12 timer. Da kvinnene hadde vært ute i 13 timer, begynte hyttebestyrer Hjellødegård og andre ved Snøheim å bli bekymret.

- Pårørende ringte hit fordi de ikke fikk kontakt med turgåerne. Det er ikke så rart, i og med at det ikke er mobildekning på baksida av Snøhetta. Vi speidet oppover fjellet, men så ikke folk. Jeg er lettet over at det gikk bra, sier Hjellødegård.

De tre turvenninnene sier til Adresseavisen at de ikke opplevde turen som dramatisk.

- Det har gått helt fint, men jeg skal innrømme at jeg har kjent på sulten, sier den ene.

Hyttebestyrer Kjell Hjellødegård sier han aldri har opplevd lignende redningsaksjon ved Snøheim hytte etter at han begynte å jobbe der.

- Jeg har lang erfaring fra hytter i Jotunheimen, og har opplevd redningsaksjoner der tidligere. Det er aldri noe særlig, men det gjelder å holde seg profesjonell, sier han.