Det fastslo valgkomiteens mektige Martin Kolberg mandag ettermiddag. Med en enstemmig valgkomite i ryggen vil Kolberg få resten av Arbeiderpartiet til å slå fast det samme når partiet samler seg til landsmøte i april.

Klar bane

Mens den endelige beslutningen om at Hadia Tajik blir Arbeiderpartiets nye kvinnelige nestleder først kom søndag kveld, har det i langt tid ligget i kortene at Trond Giske nå skulle inn i toppledelsen.

- Det er hyggelig å være foreslått av en enstemmig valgkomité. Jeg har opplevd bred støtte i partiorganisasjonen gjennom hele prosessen, sier Giske til adressa.no.

Han understreker at det er landsmøtet som tar den endelige beslutningen.

Fjellstøtt

Men det går nok greit. Trond Giskes posisjon i Arbeiderpartiet sterk og mindre omstridt en på mange, mange år. Særlig i LO-systemet står Giske fjellstøtt.

Det er derfor ingenting som tyder på at Arbeiderpartiets legendariske nestkamper skal gjenta seg når partiet samler seg til landsmøte.

- Vi har ingen store saker som skiller og skaper fløyer i partiet. Jeg tror enigheten rundt valget av Jonas (Gahr Søre, partileder, red.anm) og den enstemmige valgkomiteen nå reflekterer noe dypere, nemlig, politisk sett et samlet parti, sier Giske.

Plaster på såret

Noe kamp har det naturlig nok vært i kulissene. Etter det Adresseavisen forstår, sto dramkampen om å være Giskes nestlederpartner i siste runde mellom Annichen Huitfeldt og Hadia Tajik.

Tajik hadde imidlertid støtte fra et større flertall av fylkeslagene. Tajik representerer Oslo på Stortinget, men kommer fra Rogaland. Hun sitter som leder i justiskomiteen.

Arbeiderpartiet i Hordaland hadde lenge håpet å få på plass sin kandidat Jette Christensen. Nå må de i stedet nøye seg med et plaster på såret i form av at sentralstyret blir utvidet fra 20 til 21 - og at Hordaland går fra ett til to sentralstyremedlemer. Gruppeleder for Ap i Bergen, Harald Schelderup får denne nye plassen.

Kjersti Stenseng foreslås som Arbeiderartiets nye partisekretær. Også hun enstemmig. Stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol fra Nord-Trøndelag er foreslått gjenvalgt.