- Jeg ble orientert av statssekretær Øystein Bø i Forsvarsdepartementet om utsettelsen, men dette vil ikke få noen konsekvenser for Ørland, sier Hallgeir Grøntvedt.

Krevende omstilling

Det har ligget i kortene en stund at regjeringen ville videreføre Bodø som operasjonsbase for F-16 Quick Reaction Alert (QRA) så lenge F-16 skal ha denne rollen. dermed blir det ikke noe av den planlagte QRA-basen for F16 på Evenes. Ifølge forsvarsministeren var det nødvendig med en justering av kursen.

- Luftforsvaret står midt i en stor og krevende omstilling. Vi får nye kampfly og legger om basestrukturen. Det er viktig for regjeringen å legge til rette for at innfasingen av F-35 og etableringen av kampflybase på Ørland gjennomføres som forutsatt. Derfor gjør vi nå disse tidsjusteringene, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Konsentrerer seg om F35

Ordføreren i Ørland mener dette betyr at Ørland kan konsentrere seg om innfasingen av de nye F35-kampflyene, og at beslutningen bare betyr at Bodø får QRA så lenge vi har de gamle F16-jagerflyene. Evenes får imidlertid QRA for de nye jagerflyene.

- Vi viderefører Bodø som operasjonsbase for F-16 Quick Reaction Alert (QRA), så lenge F-16 skal ha denne rollen. Planen om å etablere QRA med F-35 på Evenes ligger fast. Ut fra en samlet vurdering anses dette som en bedre løsning enn å flytte QRA med F-16 til Evenes for kun to til tre års drift før F-35 overtar denne funksjonen.

Håper på GIL

Grøntvedt er derimot mest positiv til at regjeringen også utsetter flytting av Generalinspektøren for Luftforsvaret (GIL) fra Rygge til Reitan.

- Det kan bety at GIL på sikt i stedet blir lagt til Trondheim eller Ørland, som vi mener vil være en bedre løsning enn å plassere det til Bodø, mener Hallgeir Grøntvedt.