Mats Monsen, AUF-leder i Sør-Trøndelag:

– Det er et vanskelig spørsmål, ettersom det største fokuset i AUF har vært å komme tilbake til normalen.

En forandring er at nordmenn flest er blitt mer bevisste på å bekjempe hat. At det er mindre hat i Norge vil jeg ikke si, men at det jobbes mot hat er jeg helt sikker på. Et eksempel er at media fjerner kommentarer med hatmeldinger som ikke bør ytres.

Før sa vi alltid: Norge er et land som ikke opplever terror. Etter 22.juli mistet vi vår uskyld. Jeg personlig har innsett at slikt kan skje i Norge. Jeg tror flere tenker på samme måte.

Randi Johansen Perreau, mistet sønnen Rolf Christopher på Utøya:

– Like etter 22.juli 2011, opplevde jeg at nasjonen sto samlet. Denne endringen ble ikke særlig langvarig. Nå ser jeg en egoisme i samfunnet som strider mot de fellesverdiene vi sto for like etter tragedien.

Etter min mening er samfunnsdebatten noe av det som har forandret seg mest. Flere uttaler seg - også flere ekstremister. På én måte er det bra, fordi det er bedre at den svarte katta kommer ut i lyset.

Det som er synd, er at myndighetene ikke slår hardt nok ned på det som ikke er akseptabelt.

Trond Henry Blattmann, styreleder for Nasjonal støttegruppe etter 22.juli-hendelsene:

– Ingenting. Det som spesielt skuffer meg, er kommunenorge som ikke har fulgt godt nok opp overlevende, etterlatte og pårørende.

Dessuten har det vært altfor lite fokus på høyreekstreme og den netdebatten som pågår. Bare på våre sider blir det spredt fryteklig mye hat. Kjempetrist.

Kommusjonsrapporten etter 22.juli viste tydelig at mye burde forandres i Norge. Ingenting har skjedd, foruten flere sperringer rundt Stortinget og noe større sikkerhet rundt offentlige personer.

Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Foto: Rune Petter Ness