Det merkes over alt. Denne senhøsten er verken natur eller utendørs aktiviteter i takt med kalenderen.

I Asylveita legges det gatestein, på Møllenberg blomstrer margerittene, på Marinen er plenene sommergrønne og i Bymarka barmarksløper Petter Northug rundt med skistaver.

Gjennomsnittstemperaturen for november på Voll i Trondheim ligger over to uker inn i måneden 5,6 grader over det normale. Det er det høyeste på 216 år!

Ikke en eneste novemberdag har det vært kaldere enn normalt. Enkelte dager har temperaturen vært over ni grader over det normale.

Det er ikke bare november som har vært unormal varm. Siden 1. september har temperaturen på Voll vært over normalen i 70 av 78 dager, 90 prosent av dagene.

En mild november er ikke noe minus for alle som arbeider utendørs.

Gjør som 16 069  andre - følg VærAdressa på Facebook

Fantastiske arbeidsforhold utendørs

- Det er fantastisk å jobbe under slike værforhold. Uten snø og kuldegrader går arbeidet ekstra lett unna, sier steinlegger Marius Olsen og bærer tre nye brusteiner bort til kollega Asbjørn Edvardsen.

Sammen med Marius Zukauskas og Andrius Paulikevicius fra Anleggsgartner 1 skal de steinlegge Asylveita mellom Dronningens gate og Sandgata med kinesiske brustein og storgatestein.

De rekker 15 kvadratmeter på en dag. Flere tusen stein skal legges i et sirlig mønster.

- Vi skal være ferdig til jul, sier steinleggerveteran Edvardsen med over 30 år i yrket, retter ryggen til en velfortjent strekk.

Støvfjerning erstatter snøbrøyting

I Trondheim Bydrift pleier brøytebilene å rydde gatene for snø i en normal november. I høst er det andre aktiviteter som sysselsetter sjåførene.

- Vi har daglig biler ute for å fjerne svevestøv. Senest natt til onsdag hadde vi en rengjøring av hovedrutenettet gjennom sentrum. Vi har også andre aktiviteter som er uvanlig for årstiden. Senest i forrige uke ble det lagt asfalt i en gate, forteller ingeniør Kjetil Haarberg i Trondheim bydrift.

På Marinen ser gresset like grønt ut som midt på sommeren. På Møllenberg nekter margerittene å innse at det nærmer seg desember og blomstrer trassig videre.

Skal man lete etter tegn på vinter i Trondheim i den mildeste november på over 200 år må man høyt opp.

På Skistua 436 meter over havet ligger det snø, men et snølag på fattige tre centimeter innbyr ikke akkurat til skiturer.

Følg VærTorsten på Twitter

Barmarkstrening med staver for Northug jr.

Det har også Petter Northug jr. innsett. Langs stiene i Bymarka kommer skistjernen i lange klyv med staver, men uten ski.

- Barmarkstrening er ypperlig for meg. Etter å ha gått så mye på snø de siste ukene er det flott med litt variert trening, sier Northug jr., et syn som neppe deles av alle som savner snøen.

Ventetiden for dem som vil at naturen skal følge kalenderen og gi oss snø og kulde i november, kan snart være over.

Ved Vervarslinga i Bergen melder vakthavende meteorolog Gunnar Livik snøbyger i Trøndelag fra fredag og flere dager framover.

Tette snøbyger kan gi 20 - 40 cm snø

- Et lavtrykk i Norskehavet utenfor kysten av Nordland vil dirigerer kalde luftmasser over store deler av Midt- og Sør-Norge.

Kaldluftsutbruddet nordfra inneholder fuktige luftmasser som vil gi perioder med tette snøbyger, forteller Livik, som ikke ser bort fra at enkelte steder kan få mellom 20 og 40 centimeter snø i løpet av fredag, lørdag og søndag.

- Det ser ut til at det blir kysten, særlig nord for Trondheimsfjorden, som får de største snømengdene, men det kommer til å gå snøbyger over det meste av landsdelen, sier Livik.

Trøndermeteorologen har imidlertid et viktig forbehold.

Ustabile luftmasser kan gi polart lavtrykk

- Kaldluftsutbruddet er preget av meget ustabile luftmasser som er svært vanskelig å forutsi nøyaktig hvordan vil oppføre seg. Bare et mindre avvik i vindretningen kan gi større eller mindre snømengder enn varslet eller ingen byger i det hele tatt.

Værsituasjonen kan også ende opp med polart lavtrykk, et lite, men intenst lavtrykk som kan gi kraftig vind og store nedbørmengder, påpeker Livik.

Foto: Morten Antonsen